mastyk z mleka w proszku i mleka skondensowanego
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Stopniowo dodawaj mleko skondensowane i sok z cytryny do przesianego proszku i mleka.
Krok 3:

Ułóż elastyczne ciasto, które praktycznie nie przykleja się do dłoni i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 4:

Wyjmujemy i podgrzewamy mastyks, dodajemy barwnik spożywczy i dobrze ugniatamy, aż będzie jednolity kolor.
Krok 5:

Barwimy mastyk w pożądanych kolorach zgodnie z tą samą zasadą.
Krok 6:

Mastyk jest gotowy. Teraz możesz wyrzeźbić z niego niezbędną biżuterię do swoich słodkich fantazji :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g


