skład / składniki
metoda gotowania
najpierw posiekaj jagody porzeczki. Możesz to zrobić za pomocą maszynki do mięsa, rozdrabniacza lub blendera lub zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków. Podczas mielenia jagód stopniowo dodajemy cukier. Oznacza to, że cukier należy włożyć do maszynki do mięsa lub młynka przed zmieleniem, a część wlać do rondla z startą czarną porzeczką. Gdy wszystkie jagody z większością cukru zostaną zmielone, wszystko dobrze wymieszaj w rondlu, przykryj pokrywką i włóż do lodówki. Następnego dnia wszystko dokładnie wymieszaj ponownie, jeśli cukier się rozpuści, dodaj resztę porcji, dobrze wymieszaj blenderem lub łyżką, włóż do lodówki.
po dniu wyjmujemy, dobrze mieszamy i ponownie wkładamy do lodówki na jeden dzień. Następnie możesz już ułożyć nasze porzeczki w słoikach. Muszą być czyste, wysterelizowane, a jednocześnie zimne, to znaczy po sterylizacji będą musiały zostać schłodzone, aby przedmiot nie fermentował. Porzeczki układamy w słoikach pod szyją, posypujemy cukrem, który posłuży jako bariera między porzeczkami a powietrzem. Zamykamy je czystymi nylonowymi pokrywkami i wysyłamy do przechowywania w lodówce lub piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g