skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy.
Krok 2:
Suszone owoce dzikiej róży można kupić w aptece lub sklepie, ale lepiej jest używać samodzielnie zebranych w obszarach przyjaznych dla środowiska i suszonych zgodnie z zasadami (w dobrze wentylowanym miejscu, nie w bezpośrednim świetle słonecznym).
Krok 3:
Dokładnie umyj suszoną dziką różę, lepiej nawet zalać wrzącą wodą, aby usunąć płytkę nazębną i kurz, który może znajdować się na powierzchni jagód. Jagody wkładamy do rondla lub innego naczynia do gotowania kompotu, lekko miażdżymy jagody pchnięciem, ale nie wcieramy ich w pył, jagody powinny pozostać nienaruszone.
Krok 4:
Wlej jagody czystą zimną wodą, podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego. Dodaj cukier. Ilość można zmienić w zależności od preferencji smakowych. Zamiast cukru możesz użyć miodu, jeśli ten produkt nie jest uczulony.
Krok 5:
Gotuj kompot przez 5-7 minut od momentu wrzenia. Dłuższe gotowanie dzikiej róży nie jest konieczne, aby wszystkie przydatne substancje i witaminy nie uległy zniszczeniu. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw napój do zaparzenia przez pół godziny.
Krok 6:
Przed wlaniem kompotu do filiżanek najlepiej przecedzić go przez sitko. Jeśli kompot smakuje zbyt skoncentrowany, mocny, można go rozcieńczyć przegotowaną zimną lub ciepłą wodą. Smacznego!
kompot z dzikiej róży zawiera dużą ilość witaminy C, karotenu, ryboflawiny, witamin P, B2, K, E, soli wapnia, magnezu, fosforu i wielu innych składników odżywczych, które są przechowywane w napoju przy niewielkiej obróbce cieplnej. Dlatego taki napój dobrze wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega przeziębieniom i grypie, działa przeciwzapalnie, żółciopędnie i moczopędnie, pomaga w problemach z nerkami, wątrobą i jest przydatny w cukrzycy. Jednak, jak każdy lek, wywar z dzikiej róży ma przeciwwskazania i przynosi korzyści, gdy jest spożywany w rozsądnej ilości. Taki napój nie jest możliwy dla osób cierpiących na zapalenie żołądka, wrzody żołądka, nadciśnienie, żylaki, zakrzepowe zapalenie żył, problemy z krążeniem krwi. Kwasy zawarte w dzikiej róży działają destrukcyjnie na szkliwo zębów, dlatego po wypiciu takiego napoju lepiej przepłukać usta lub umyć zęby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dzika róża świeża - 51 kcal/100g
- Dzika róża sucha - 253 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g