Nalewka miętowa na bimber

odświeżająca domowa nalewka miętowa-głowa nie boli! Nalewka z mięty pieprzowej na bimber jest pysznym, aromatycznym i co najważniejsze bezpiecznym napojem alkoholowym, którego przygotowanie nie będzie wymagało wiele wysiłku. Tylko kilka składników, minimum przygotowania i doskonały wynik w postaci miękkiego napoju po zaparzeniu. Łatwe gotowanie i zaskakiwanie przyjaciół!
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
292 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 52 d

przygotowujemy szklany pojemnik, do którego myjemy go detergentami lub sodą oczyszczoną i zalewamy wrzątkiem pełnej dezynfekcji.

bierzemy świeżą miętę, dokładnie myjemy dużą ilością bieżącej wody i sortujemy gałązki. Rozbieramy miętę na osobne liście (nie potrzebujemy łodyg) i wkładamy je do istniejącego pojemnika. Aby lepiej wyekstrahować liście i dać więcej soku, lekko zmiażdż je drewnianym wałkiem do ciasta.

bimber odmierzony do nalewki napełnij liście mięty i szczelnie zamknij pojemnik, aby tlen nie dostał się do środka. Umieszczamy w ciemnym miejscu i w tej formie nalegamy na płyn przez 45 dni. Optymalna temperatura wynosi 18-20 stopni Celsjusza (w pomieszczeniu). Nie zapomnij potrząsnąć pojemnikiem z częstotliwością raz na 5 dni, aby poprawić proces fermentacji.

po upływie 45-dniowego okresu filtrujemy gotową nalewkę miętową za pomocą improwizowanych środków (sita, gazy lub innego podobnego materiału). W tym samym czasie lekko ściśnij liście mięty, aby uzyskać maksymalny efekt.

po skosztowaniu powstałego napoju do smaku dodaj cukier według własnego uznania w odpowiedniej ilości. Dokładnie wymieszaj płyn, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą, szczelnie zamknij i nalegaj na kolejne 5-7 dni.

w przypadku osadu na dnie naczyń lub zmętnienia płynu zaleca się ponowne przecedzenie nalewki przez dowolny dostępny materiał filtracyjny (wata, Gaza złożona w kilku warstwach itp.).

Siła powstałej nalewki waha się od 32-38 %. Smak i aromat napoju jest bogaty w miętę, umiarkowanie słodki.

otrzymany napój przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu przez nie więcej niż trzy lata, ale nalewka nie starsza niż rok przyniesie maksymalne korzyści. Używamy do przygotowywania koktajli i innych orzeźwiających napojów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy