Nalewka z czarnej porzeczki na bimber

dobrze smakuje napój o właściwościach leczniczych. Aby napój rzeczywiście okazał się użyteczny, o właściwościach leczniczych, ważne jest, aby do jego przygotowania użyć wysokiej jakości bazy alkoholowej oraz świeżych i naturalnych surowców zebranych w miejscach przyjaznych dla środowiska.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
210 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 28 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania nalewek z czarnej porzeczki, skupimy się na jednym z najprostszych i najszybszych, na bimberu. Bimber należy kupić do takich celów dobrej jakości, od zaufanego producenta, Siła bazy alkoholowej powinna wynosić co najmniej 40 stopni. Jagody czarnej porzeczki do przygotowania nalewki można stosować zarówno świeże, jak i mrożone, nawet w zamrożonym produkcie zachowane są przydatne substancje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie sortujemy jagody, usuwamy zepsute, zgniłe i małe, zostawiamy duże i dobrze dojrzałe jagody, dobrze myjemy i wrzucamy do durszlaka, pozwalamy wodzie spłynąć. Mrożone jagody rozmrażamy w naturalnych warunkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do szklanego pojemnika, dodaj cukier i napełnij je bimberem. Zamykamy naczynia gumową lub nylonową pokrywką i mocno wstrząsamy, aby cukier natychmiast się rozpuścił. Usuwamy pojemnik z nalewką w ciemnym, ciepłym miejscu (wygodnie w szafce w kuchni) na dwa tygodnie. Ale nie zapomnij o napoju, raz na dwa lub trzy dni nalewkę należy wstrząsnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie przefiltruj płyn przez gazę złożoną z kilku warstw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nalewkę przelewamy do ciemnych słoików lub butelek i odkładamy na chłodny czas do przechowywania. Napój można spożywać dopiero po kolejnych dwóch tygodniach ekspozycji.

czarna porzeczka jest bogata w ogromną ilość składników odżywczych, które są przekazywane do napoju, gdy bimber jest nalewany na jagody. Dlatego taka nalewka ma właściwości lecznicze, a mianowicie wzmacnia układ odpornościowy, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwbakteryjne, poprawia metabolizm, usuwa toksyny i sole metali ciężkich z organizmu, poprawia wzrok, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega rozwojowi chorób w jamie ustnej, normalizuje pracę dróg moczowych, działa uspokajająco. Ale oczywiście, jak każdy lek, nalewkę należy przyjmować w umiarkowanych dawkach. Ponadto stosowanie takiego napoju jest przeciwwskazane dla osób uczulonych na jagody, w tym czarną porzeczkę, cierpiących na choroby żołądka, takie jak zapalenie żołądka, wrzód trawienny i inne, wątroby, które mają zwiększoną krzepliwość krwi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy