drożdże winne: zakwas do wina
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
należy pamiętać, że zakwas do wina nie zawsze jest potrzebny i najczęściej jagody są już obecne w winie, co zapewni dobrą fermentację.
aby przygotować drożdże winne, należy dokładnie rozgnieść nieumyte truskawki i maliny, aż sok zostanie uwolniony.
następnie do powstałego puree dodaje się cukier i drożdże.
wybierz pojemnik odpowiedni do fermentacji. Najczęściej używają szklanej butelki lub słoika. Umieszczamy tam naszą mieszankę jagód, cukru i drożdży.
drożdże winne będą gotowe za dwa do trzech dni.
oprócz malin i truskawek można również użyć innych jagód. Jagody agrestu lub porzeczki dowolnej odmiany dobrze nadają się do przygotowania zakwasu do wina zgodnie z tym przepisem.
przygotowując wino z użyciem powstałych drożdży winnych, warto wiedzieć, że ich procent procent całkowitej zawartości brzeczki nie powinien przekraczać trzech procent.
aby przygotować drożdże winne, należy dokładnie rozgnieść nieumyte truskawki i maliny, aż sok zostanie uwolniony.
następnie do powstałego puree dodaje się cukier i drożdże.
wybierz pojemnik odpowiedni do fermentacji. Najczęściej używają szklanej butelki lub słoika. Umieszczamy tam naszą mieszankę jagód, cukru i drożdży.
drożdże winne będą gotowe za dwa do trzech dni.
oprócz malin i truskawek można również użyć innych jagód. Jagody agrestu lub porzeczki dowolnej odmiany dobrze nadają się do przygotowania zakwasu do wina zgodnie z tym przepisem.
przygotowując wino z użyciem powstałych drożdży winnych, warto wiedzieć, że ich procent procent całkowitej zawartości brzeczki nie powinien przekraczać trzech procent.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g