drożdże winne: zakwas do wina

Łatwy do przygotowania Składnik wspaniałego domowego wina. Zakwas do wina jest wytwarzany w celu dalszego ułatwienia procesu produkcji wina. Zastosowanie zakwasu do wina pozwala na lepszą jakość procesu fermentacji.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D
należy pamiętać, że zakwas do wina nie zawsze jest potrzebny i najczęściej jagody są już obecne w winie, co zapewni dobrą fermentację.
aby przygotować drożdże winne, należy dokładnie rozgnieść nieumyte truskawki i maliny, aż sok zostanie uwolniony.
następnie do powstałego puree dodaje się cukier i drożdże.
wybierz pojemnik odpowiedni do fermentacji. Najczęściej używają szklanej butelki lub słoika. Umieszczamy tam naszą mieszankę jagód, cukru i drożdży.
drożdże winne będą gotowe za dwa do trzech dni.
oprócz malin i truskawek można również użyć innych jagód. Jagody agrestu lub porzeczki dowolnej odmiany dobrze nadają się do przygotowania zakwasu do wina zgodnie z tym przepisem.
przygotowując wino z użyciem powstałych drożdży winnych, warto wiedzieć, że ich procent procent całkowitej zawartości brzeczki nie powinien przekraczać trzech procent.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy