Nalewka z feijoa

napój o subtelnym aromacie i niezwykłym smaku! Nalewka feijoa to domowy napój chmielowy na bazie egzotycznych jagód o słodkim owocowym smaku. Idealny na przyjazne spotkania w dużym, przyjemnym towarzystwie.
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
181 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d

jagody feijoa to zielone, okrągłe owoce. Ich skórki są bardzo jędrne, a wewnętrzny miąższ smakuje jak mieszanka truskawek, kiwi i ananasa.

w gotowaniu feijoa jest najczęściej używana w deserach, sałatkach. Dodaje się go do kompotów, gotuje się z niego pyszny dżem. Te egzotyczne jagody są również używane do przygotowywania różnych marynat, nalewek i domowego wina.

aby przygotować nalewkę feijoa w domu, potrzebujesz przede wszystkim samych jagód feijoa. Aby uzyskać najlepszy smak gotowego napoju, powinny być dojrzałe, a nawet nieco przejrzałe.

dobrze umyj feijoa pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając owoce na ręczniku papierowym. Bez obierania pokrój jagody w drobną kostkę. Przenieś pokruszone feijoa do szklanego pojemnika, w którym zostanie przygotowana nalewka.

dodaj cukier do szklanego pojemnika i wlej wódkę. Wszystko dobrze wstrząsnąć. Masa jagodowa powinna być całkowicie pokryta płynem. Zamiast cukru możesz wziąć taką samą ilość miodu. W takim przypadku lepiej jest wziąć płynny miód, aby łatwiej było go wymieszać z nalewką.

Zamknij szklany pojemnik pokrywką i umieść pojemnik w ciemnym, chłodnym miejscu na 2 tygodnie. Okresowo, przynajmniej raz dziennie, wstrząśnij napojem.

po 2 tygodniach odcedź nalewkę przez kilka warstw gazy, aby oczyścić masę jagodową-nie będzie już potrzebna. Jeśli jagody zostaną pozostawione w nalewce, z czasem nabierze nieprzyjemnej goryczy. Ponadto po przefiltrowaniu nalewka uzyskuje się piękny półprzezroczysty żółty kolor.

posmakuj nalewki i w razie potrzeby dodaj cukier. Jeśli napój jest zbyt mocny, Dodaj do niego trochę wody, rozcieńczając go. Siła gotowej nalewki waha się od 33 do 35 %, bez dodawania dodatkowej ilości cukru i wody.

najlepiej przechowywać napój w ciemnym, chłodnym miejscu przez cały rok. Smak gotowej nalewki feijoa jest słodki i przyjemny, z lekką nutą kwaskowatości. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy