skład / składniki
metoda gotowania
zanim nawet pomyślisz o rozpoczęciu przygotowywania tego klasycznego koktajlu, musisz schłodzić kieliszek do wina. Aby to zrobić, włóż go do zamrażarki. Co najmniej dwie do trzech godzin, ale lepiej dłużej. Im dłużej, tym lepiej. Możesz nawet usunąć go rano, jeśli planujesz przygotować koktajl wieczorem.
a teraz właściwie przygotowujemy słynny napój. Weź cytrynę i dokładnie ją umyj, możesz nawet użyć twardej strony gąbki do mycia naczyń. Jest to konieczne, aby zmyć warstwę środka konserwującego, który jest zwykle nakładany w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia owoców podczas transportu i dalszej sprzedaży.
odetnij kawałek skórki cytryny ostrym nożem lub specjalnym urządzeniem do obierania warzyw i owoców. Staramy się usunąć skórkę cienką warstwą, praktycznie nie chwytając białej warstwy wewnętrznej, która nada koktajlowi gorzki smak. Nie potrzebujemy całej skórki, ale małego kawałka-długiego paska o szerokości około 1,5 cm i długości 5 cm. Chociaż cytryna nie jest przydatna, nadal lepiej jest wziąć świeży i cały owoc do przygotowania koktajlu. Ponieważ skórka musi być tylko cięta.
napełnij wysoką szklankę kostkami lodu - im większa, tym lepiej. To kostki, a nie kruszony lód. Wlej do szklanki wypełnionej lodem, ginem i Martini. Przykryj szklankę pokrywką i wymieszaj wszystko przez potrząsanie. Jeśli jest dostępny, możesz użyć shakera, ale nie jest to konieczne.
wyjmij dobrze schłodzony kieliszek do wina z zamrażarki. Przekręć skórkę cytryny palcami wokół własnej osi, aby wypuściła sok. Wysyłamy go do kieliszka do wina-na dole.
umieść sitko na szklance z dżinem i martini i wlej przez nie płyn do kieliszka do wina.
gotowe! Można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gin - 130 kcal/100g
- Martini - 145 kcal/100g