skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz jęczmień perłowy. Następnie przenieś go do miski lub rondla i namocz w czystej wodzie przez około jeden dzień. Okresowo spuszczaj wodę i zbieraj nową.
2. Opłucz jagnięcinę pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Pokrój go na kawałki.Przenieś na patelnię z grubym dnem i smaż w połowie oleju roślinnego na średnim ogniu, aż będzie złotobrązowy. Smażone kawałki jagnięciny przełożyć na patelnię i zalać czystą wodą. Wlej tam wcześniej namoczony jęczmień i umieść patelnię na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj zawartość i usuń pianę, która tworzy się na powierzchni. Następnie zmniejsz ciepło do minimum.
3. Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w małe kostki. Gdy jęczmień będzie miękki, Wrzuć pokrojone ziemniaki do rondla, przykryj i gotuj do miękkości.
4. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz. Drobno posiekaj cebulę w kostkę, pokrój marchewki w paski. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię, podgrzej i dodaj posiekane warzywa. Podsmaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie.
5. Oddzielnie zetrzyj ogórki kiszone na grubej tarce i dodaj je na patelnię do smażonych warzyw. Wlać solankę spod ogórków, wymieszać i dusić warzywa w solance, aż płyn odparuje w połowie. Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię i wymieszaj. Doprowadzić zawartość do wrzenia i wlać do garnka z jagnięciną.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, Wrzuć liść laurowy. Zwiększ ogień, zagotuj marynatę i wyjmij patelnię z pieca.
przed podaniem odstaw marynatę na patelnię przykrytą pokrywką na 10 minut, aby się zaparzyła. Następnie wlej do misek i udekoruj świeżą natką pietruszki. Podawać ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g