skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić przekąskę z marchewki i sera w tartaletkach? Przygotuj składniki. Aby przygotować tartaletki z marchewką i serem, potrzebujemy: 6-8 tartaletek. Do nadzienia: duże jajka, marchewka, kawałek sera, czosnek i majonez.
Krok 2:
Gotuj marchewki w skórce. Schłodzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce.
Krok 3:
Zetrzyj również ser na średniej tarce.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj jajka na średniej tarce.
Krok 5:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 6:
W salaterce połącz marchewki, jajka, ser i czosnek.
Krok 7:
Dopraw majonezem i dokładnie wymieszaj. Możesz rozsmarować przekąskę na chlebie, nadać przekąsce dowolny kształt i udekorować ziołami, włożyć do misek. Jak ci wygodniej.
Krok 8:
Wypełniłem tartaletki masą marchewkowo-serową i udekorowałem przekąskę gałązkami koperku. Smacznego!
wszystkie moje ulubione nadzienia do tartlet są oparte głównie na gotowanych tartych jajach i tartym serze. Następnie możesz dodać ryby w puszkach (saura, różowy łosoś), świeży ogórek, kiełbasę lub, jak w tym przepisie, gotowaną marchewkę.
tartaletki można przygotować samodzielnie lub użyć sklepu.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g