skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj krem. Opłucz patelnię zimną wodą, wlej do niej mleko i dodaj cukier. Kładziemy na umiarkowanym ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, czasami mieszając. Nie musisz gotować - mleko po prostu musi się rozgrzać. Przybliżony czas to 5 minut.
Krok 2:
Jajka wbijamy osobno do miski i wlewamy przesianą mąkę.
Krok 3:
Wymieszaj mikserem z małą prędkością, aby nie pozostały grudki mąki.
Krok 4:
Gorące mleko stopniowo wlewaj chochlą do mieszanki jajecznej i mieszaj łyżką lub silikonową szpatułką. Następnie wróć mieszaninę z powrotem do rondla, wymieszaj i ustaw na wolnym ogniu.
Krok 5:
Gotuj ciągle mieszając na małym ogniu, aż zgęstnieje - to około 5-7 minut. Wyłącz ogień, pozwól kremowi ostygnąć.
Krok 6:
Gdy krem ostygnie, ubij stopione masło mikserem.
Krok 7:
Dodaj schłodzoną śmietanę do oleju i dobrze wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Krem jest gotowy.
Krok 8:
Usuń skórki z bananów i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 9:
Teraz zróbmy ciasto. Do tego użyłem małej prostokątnej tacy. Rozłóż ciasteczka w jednej warstwie, wypełniając formę - w razie potrzeby podziel ciasteczka nożem na 2 części.
Krok 10:
Smarujemy pierwszą warstwę ciasteczek kremem-wygodnie jest to zrobić za pomocą silikonowego pędzla.
Krok 11:
Rozłóż banany.
Krok 12:
Ponownie posmaruj kremem. W ten sposób układamy trzy warstwy: ciasteczka, śmietanę, banany, śmietanę i ostatnią czwartą warstwę - ciasteczka i śmietanę.
Krok 13:
Gotuj lukier. Aby to zrobić, wlej kakao i cukier do rondla, wlej mleko. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje-około 7 minut. Zdejmij glazurę z ognia i dodaj masło, wymieszaj. Lukier jest gotowy.
Krok 14:
Polewamy ciasto gorącym lukrem. Pozwól mu parzyć w lodówce przez 2,5 godziny do impregnacji.
pyszne ciasto w kilka minut - okazuje się delikatne, soczyste, o smaku czekoladowym. Jeśli gotujesz krem i lukier w tym samym czasie, ciasto można naprawdę zrobić w 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g