skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ziemniaki i marchewki gotujemy, nie trzeba ich obierać-wystarczy je umyć. Jajka też myjemy i gotujemy. Po przygotowaniu jajek i warzyw czekamy, aż ostygną. Obieramy marchewki i ziemniaki ze skóry, jajka ze skorupy.
Krok 2:

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski.
Krok 3:

Marchewki kroimy również w kostkę, kładziemy na pokrojonych ziemniakach.
Krok 4:

Bierzemy obrane jajka. Żółtka zostawiamy na później i drobno kroimy białka.
Krok 5:

Umyj ogórek, obierz i pokrój w kostkę, tak jak reszta warzyw.
Krok 6:

Pokrój kiełbaski (lub gotowaną kiełbasę) w nieco większe kostki.
Krok 7:

Dodaj majonez do miski. Ważne jest, aby nie przesadzić z nim - umieścić ściśle według przepisu, w przeciwnym razie sałatka nie będzie w stanie utrzymać kształtu koguta, będzie się pełzać.
Krok 8:

Wymieszaj zawartość miski. W razie potrzeby dodaj sól.
Krok 9:

Weź ładny płaski talerz, wystarczająco duży. Na jego powierzchni tworzymy przyszłego koguta z powstałej sałatki.
Krok 10:

Trzy żółtka na drobnej tarce i posyp nim koguta.
Krok 11:

Teraz przechodzimy do dekorowania sałatki. Z pomidora wycinamy przegrzebek, bródkę i dziób koguta. Słodki groszek będzie wyglądał świetnie jako oko.
Krok 12:

Z pozostałego pomidora, papryki i świeżych ziół tworzymy skrzydło i ogon.
Krok 13:

Reszta zieleni pójdzie na trawę pod Kogutem. Gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g

