Sałatka Kogut

Piękna i pyszna sałatka jako symbol przyszłego roku do twojego stołu! Bardzo smaczna, delikatna i świeża sałatka. Zapach ogórków i papryki unosi się w powietrzu - świeże warzywa doskonale uzupełniają zimową sałatkę. A ciekawy wygląd zachwyci gości i ozdobi świąteczny stół.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 38 % 8 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki i marchewki gotujemy, nie trzeba ich obierać-wystarczy je umyć. Jajka też myjemy i gotujemy. Po przygotowaniu jajek i warzyw czekamy, aż ostygną. Obieramy marchewki i ziemniaki ze skóry, jajka ze skorupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki kroimy również w kostkę, kładziemy na pokrojonych ziemniakach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy obrane jajka. Żółtka zostawiamy na później i drobno kroimy białka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórek, obierz i pokrój w kostkę, tak jak reszta warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kiełbaski (lub gotowaną kiełbasę) w nieco większe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez do miski. Ważne jest, aby nie przesadzić z nim - umieścić ściśle według przepisu, w przeciwnym razie sałatka nie będzie w stanie utrzymać kształtu koguta, będzie się pełzać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj zawartość miski. W razie potrzeby dodaj sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź ładny płaski talerz, wystarczająco duży. Na jego powierzchni tworzymy przyszłego koguta z powstałej sałatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trzy żółtka na drobnej tarce i posyp nim koguta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przechodzimy do dekorowania sałatki. Z pomidora wycinamy przegrzebek, bródkę i dziób koguta. Słodki groszek będzie wyglądał świetnie jako oko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z pozostałego pomidora, papryki i świeżych ziół tworzymy skrzydło i ogon.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Reszta zieleni pójdzie na trawę pod Kogutem. Gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy