herbata z melisy

wspaniały napój przeciwwirusowy o bogatym smaku. Herbata z melisy smakuje całkiem dobrze i jest łatwa do przygotowania. Piję go bardzo rzadko, ponieważ herbata obniża ciśnienie, a ja i tak mam dość niskie. Melisa jest inaczej nazywana "miętą cytrynową". Najczęściej trawa ta jest uprawiana na działkach ogrodowych. Melisa ma korzystne właściwości i bardzo dobrze smakuje. Wśród właściwości leczniczych-poprawa apetytu, zwiększenie napięcia ciała, poprawa aktywności mózgu. Melisa pomaga również w nadciśnieniu, bezsenności, depresji. Roślina jest w stanie zmniejszyć duszność i złagodzić bóle serca. Ułatwia również stan w podwyższonej temperaturze. Należy jednak pamiętać, że jak każdy lek, melisa może być stosowana do tych celów tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepis na gotowanie jest tak prosty, jak to możliwe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy łyżeczkę posiekanej melisy – najlepiej świeżej, ale nadaje się również suszona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać wrzącą wodę, zamknąć czajnik pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nalegaj na herbatę z melisy przez pół godziny i ciesz się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać do kubków przez sitko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Należy pamiętać, że herbata z melisy obniża ciśnienie krwi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g

Podobne przepisy