skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na pizzę bez jajek? Przygotuj składniki. Nie trzeba używać suchych szybko działających drożdży, którzy są przyzwyczajeni do pracy z surowymi drożdżami, możesz ich bezpiecznie używać. Zamiast 11 gramów suchych drożdży weź ~ 35 gramów świeżych. Ciasto okaże się nie gorsze. Mąka ma przybliżoną ilość, może odejść zarówno więcej, jak i mniej od tego, co podano w przepisie. Będziesz patrzeć na stan testu. Przeczytaj o właściwościach mąki na końcu przepisu.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski (podgrzej ją do 38 stopni w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, możesz sprawdzić temperaturę czystym palcem, powinien być wygodny). Dodaj kilka łyżek mąki pszennej, cukier i drożdże. Wymieszaj składniki, aby cukier się rozpuścił, a mąka i drożdże się rozdzieliły. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 3:
W międzyczasie przesiej mąkę pszenną. Należy to zrobić, aby całkowicie usunąć obce przedmioty i zanieczyszczenia oraz nasycić mąkę tlenem. Dzięki temu ciasto i wykonane z niego produkty będą bardziej miękkie i przewiewne. Po określonym czasie drożdże w cieście powinny zostać aktywowane — na powierzchni pojawi się" Czapka " w postaci pianki. Dodaj sól do ciasta, wlej olej roślinny. Wymieszać.
Krok 4:
Zacznij wlewać przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając ciasto. Gdy ciasto stanie się trudne do mieszania łyżką, połóż je na posypanej mąką powierzchni i kontynuuj ugniatanie rękami, w razie potrzeby dodając mąkę. Nie warto też dodawać dużej ilości mąki, aby nie zatkać ciasta.
Krok 5:
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Zimą może to być miejsce w pobliżu grzejnika, ale w żadnym wypadku nie należy umieszczać miski z ciastem bezpośrednio na akumulatorze. Ciasto na nim może wyschnąć, drożdże przegrzeją się i stracą swoje właściwości.
Krok 6:
Latem, jeśli w mieszkaniu jest zimno, ciasto można włożyć do piekarnika. Nie ma przeciągów i jest wystarczająco ciepło. Po godzinie podwoi swoją objętość. Ciasto jest gotowe. Przytul go rękami i zacznij robić pizzę. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g