domowy sos do sałatek greckich

aromatyczny, kwaśny dressing, lubiany przez wszystkich! Taki dressing nie zepsuje żadnej greckiej sałatki. Pachnie jak ogród oliwny, gaj cytrynowy i śródziemnomorska łąka. I możesz łatwo ugotować samą sałatkę bez wychodzenia z mieszkania na umiarkowanych (i dalekich od morskich) szerokościach geograficznych.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 65 % 11 g
węglowodany 18 % 3 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do dressingu. Świeże zioła są tutaj dobre, ale ich suszone opcje są bardziej uniwersalne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z cytryny. Jeśli cytryna jest duża, weź połowę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj oliwę z oliwek do soku z cytryny. Olej potrzebuje nierafinowanego pierwszego tłoczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zioła do oleju i wymieszaj. Sos do domowej sałatki greckiej jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować pyszną sałatkę grecką, grubo posiekaj ogórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grubo posiekaną paprykę do ogórków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w dużą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do warzyw dodaj pestki oliwek i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż warzywa na liściach sałaty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ser w kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie ułóż ser na sałatce. Do sałatki wegańskiej używa się sera tofu. Jest również krojony w kostkę i wstępnie marynowany w sosie sałatkowym lub w sosie sojowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól i pieprz sałatkę i polej domowym dressingiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g

Podobne przepisy