skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do dressingu. Świeże zioła są tutaj dobre, ale ich suszone opcje są bardziej uniwersalne.
Krok 2:
Wyciśnij sok z cytryny. Jeśli cytryna jest duża, weź połowę.
Krok 3:
Dodaj oliwę z oliwek do soku z cytryny. Olej potrzebuje nierafinowanego pierwszego tłoczenia.
Krok 4:
Dodaj zioła do oleju i wymieszaj. Sos do domowej sałatki greckiej jest gotowy.
Krok 5:
Aby przygotować pyszną sałatkę grecką, grubo posiekaj ogórki.
Krok 6:
Dodaj grubo posiekaną paprykę do ogórków.
Krok 7:
Pokrój pomidory w dużą kostkę.
Krok 8:
Do warzyw dodaj pestki oliwek i wymieszaj.
Krok 9:
Połóż warzywa na liściach sałaty.
Krok 10:
Pokrój ser w kostkę.
Krok 11:
Ostrożnie ułóż ser na sałatce. Do sałatki wegańskiej używa się sera tofu. Jest również krojony w kostkę i wstępnie marynowany w sosie sałatkowym lub w sosie sojowym.
Krok 12:
Sól i pieprz sałatkę i polej domowym dressingiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g