skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości, oleju roślinnego: tłoczonej na zimno oliwy lub rafinowanego słonecznika, pozbawionego jasnego smażonego aromatu, aby ciasto go nie wchłonęło. Ciepłą wodę można zastąpić mlekiem, wtedy ciasto okaże się bardziej delikatne i bujne.
Krok 2:
Dodaj sól i cukier do głębokiej salaterki lub miski. Jeśli planujesz upiec pyszny chleb lub pizzę, do tych przypraw możesz dodać suszony tymianek, rozmaryn, mieszankę włoskich ziół. Cukier należy dodać - wyrównuje sól i aktywuje drożdże.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę o temperaturze nie wyższej niż 35 C, dodaj 1 łyżkę. mąka pszenna i suche drożdże. Nie dodawaj oleju na tym etapie, ponieważ spowolni wzrost ciasta. Jeśli przypadkowo zapomnisz i wlejesz olej, po prostu rozstaw ciasto nieco dłużej - około 40-50 minut. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka, możesz nawet ubić, pozostawić pod ręcznikiem na 25-30 minut w ciepłym miejscu.
Krok 4:
Ciasto jest uważane za gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się liczne bąbelki i spadną! W żadnym wypadku nie umieszczaj ciasta do proofingu w gorącym piekarniku, kuchence mikrofalowej itp., ponieważ drożdże "nie działają" w temperaturze powyżej 35 C!
Krok 5:
Gdy tylko bąbelki opadną, dodaj pozostałą mąkę pszenną, pozostawiając trochę do ugniatania ciasta, wlej olej roślinny. Zagnieść ciasto. Nie powinien być gęsty, raczej lepki i lepki. Jeśli twoje ciasto jest gęste, to wbijasz je mąką!
Krok 6:
Połóż go na powierzchni roboczej i ugniataj przez około 10-15 minut w mące. Następnie posmaruj ręce olejem roślinnym, przewiń ciasto w dłoniach, tworząc z niego Kolobok i włóż do głębokiej miski. Przykryj ręcznikiem lub szmatką, pozostaw na 25-30 minut w cieple.
Krok 7:
Po określonym czasie domowe ciasto drożdżowe bez jajek będzie całkowicie gotowe! Nasmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym i oderwij kawałki ciasta, tworząc z nich ciasta, białe itp.
ciasto drożdżowe bez jajek jest przygotowywane bardzo prosto, najważniejsze jest, aby mieć wystarczającą cierpliwość i pozwolić mu podejść około 2 razy. Zajmie to około 1 godziny, pod warunkiem odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu lub w kuchni, co najmniej 20 C. z takiego ciasta możesz tworzyć ciasta i ciasta, białe i pizzę - jest uniwersalne, Nie świeże i niezbyt słone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g