skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. . W grubościennym, wysokim rondlu na średnim ogniu rozpuść 1/2 cukru, stale mieszając go silikonową szpatułką. Gdy cukier zmieni kolor na złoty, ponownie dodaj część cukru i ponownie mieszaj szpatułką, aż cukier całkowicie się rozpuści i na złoty kolor, i tak dalej, aż cały cukier się rozpuści.
2. Równolegle podgrzej śmietanę.
3. Usuń karmel z ognia i wlej śmietanę cienkim strumieniem, dobrze wymieszaj. Uwaga! mieszanina zaczyna bulgotać i zwiększać objętość, ostrożnie się nie poparzyć!!!!!
4. Ponownie gotuj karmel na małym ogniu i ciągle mieszając, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki. Zdjąć z ognia i dodać masło i miód, wymieszać.
5. Jeśli włożysz sos karmelowy do lodówki, zgęstnieje, jeśli zostanie lekko podgrzany w kuchence mikrofalowej, ponownie stanie się płynny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g