słodki sos karmelowy z miodem do deserów i kawy

słodki sos będzie pasował do każdego deseru, a także do kawy! Szybki, prosty i pyszny! Sos karmelowy to bardzo smaczny dodatek do wielu deserów.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 76 % 54 g
408 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

1. . W grubościennym, wysokim rondlu na średnim ogniu rozpuść 1/2 cukru, stale mieszając go silikonową szpatułką. Gdy cukier zmieni kolor na złoty, ponownie dodaj część cukru i ponownie mieszaj szpatułką, aż cukier całkowicie się rozpuści i na złoty kolor, i tak dalej, aż cały cukier się rozpuści.
2. Równolegle podgrzej śmietanę.
3. Usuń karmel z ognia i wlej śmietanę cienkim strumieniem, dobrze wymieszaj. Uwaga! mieszanina zaczyna bulgotać i zwiększać objętość, ostrożnie się nie poparzyć!!!!!
4. Ponownie gotuj karmel na małym ogniu i ciągle mieszając, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki. Zdjąć z ognia i dodać masło i miód, wymieszać.
5. Jeśli włożysz sos karmelowy do lodówki, zgęstnieje, jeśli zostanie lekko podgrzany w kuchence mikrofalowej, ponownie stanie się płynny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy