Cietrzew smażony
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy tuszę cietrzewia, suszymy. Wskazane jest wcześniejsze marynowanie mięsa, w tym celu mieszamy sok z cytryny, suche przyprawy i sól. Natrzyj cietrzew tą mieszanką i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
2. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej olej roślinny i rozłóż cietrzew. Smażyć z obu stron, aż powstanie złoty kolor.
3. Przykryj pokrywką i odstaw naczynie na 10 minut, mięso stanie się jeszcze bardziej miękkie i delikatne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Jarząbek - 254 kcal/100g