Cietrzew smażony

wykwintny świąteczny przysmak o bardzo delikatnym smaku! Gotowanie cietrzewia nie będzie trudne. Możesz podawać zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół. Jako dodatek możesz użyć gotowanych lub smażonych ziemniaków. Świeże warzywa i zioła dobrze pasują do tego dania.
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 16 g
tłuszcze 56 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
261 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

1. Myjemy tuszę cietrzewia, suszymy. Wskazane jest wcześniejsze marynowanie mięsa, w tym celu mieszamy sok z cytryny, suche przyprawy i sól. Natrzyj cietrzew tą mieszanką i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
2. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej olej roślinny i rozłóż cietrzew. Smażyć z obu stron, aż powstanie złoty kolor.
3. Przykryj pokrywką i odstaw naczynie na 10 minut, mięso stanie się jeszcze bardziej miękkie i delikatne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Jarząbek - 254   kcal/100g

Podobne przepisy