symbolika drzew wynika nie tylko z ich piękna - od czasów starożytnych znane są korzystne właściwości kory, liści i pąków, z reguły używanych do przygotowywania napojów lub jako przyprawa. Nawiasem mówiąc, w niektórych regionach Rosji włókna kory brzozy były spożywane zamiast głównego produktu do każdego posiłku - chleba, równie ważną rolę odgrywały wywary z nerek, dzięki którym potężni bohaterowie szybko odzyskiwali siły po długich kampaniach lub ciężkich bitwach.
Najczęściej pąki brzozy znajdują się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
miód | 2 | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
wódka | 1 | 235 | 0 | 0 | 0.1 |
Zieleń | 1 | 41 | 3.7 | 0.4 | 7 |
kwiaty rumianku | 1 | 9 | 0 | 0 | 8 |
dziurawiec | 1 | 10 | 0 | 0 | 9 |
przepisy na dania z pąkami brzozy to wywary, nalewki, przysmaki mięsne i warzywne, sałatki. Pędy wysuszono, zmiażdżono i zastosowano jako przyprawę, która miała wiosenny orzeźwiający, oryginalny balsamiczny aromat i lepki smak. Dodając je do przystawki, możesz uzupełnić nie tylko smak potrawy - błyszczące, żywiczne, brązowe pąki zmieszane ze świeżymi warzywami i ziołami z pewnością będą wyglądać interesująco. Tak więc zebrane pędy mogą stać się sekretem, który pozwala ugotować coś smacznego i niezwykłego w dowolnym momencie, ale co najważniejsze-przydatne.