deser flambé o zachodzie słońca

poetycka nazwa tego przepisu nie bez powodu! Świetne danie na romantyczne śniadanie. Mi stolik z widokiem na marzenie, Espresso i Flambe o zachodzie słońca. Nie, nic więcej. A jednak... na dłoń Gwiazdy I blues z gorzką czekoladą.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 60 % 29 g
280 kcal
IG: 17 / 24 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min
roztop masło, wymieszaj z cukrem i podgrzej na ogniu, aż będzie karmelowe.

dodaj jagody do karmelu, wlej ciepły koniak i podpal.

umieść gałkę lodów na środku gotowego naleśnika, włóż naleśnik do torby, dźgnij drewnianą wykałaczką.

Udekoruj talerz wzorem karmelu, pięknie ułóż Flambe o zachodzie słońca na wierzchu. Z boku połóż liść świeżej mięty i kilka świeżych jagód.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy