deser flambé o zachodzie słońca
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
roztop masło, wymieszaj z cukrem i podgrzej na ogniu, aż będzie karmelowe.
dodaj jagody do karmelu, wlej ciepły koniak i podpal.
umieść gałkę lodów na środku gotowego naleśnika, włóż naleśnik do torby, dźgnij drewnianą wykałaczką.
Udekoruj talerz wzorem karmelu, pięknie ułóż Flambe o zachodzie słońca na wierzchu. Z boku połóż liść świeżej mięty i kilka świeżych jagód.
dodaj jagody do karmelu, wlej ciepły koniak i podpal.
umieść gałkę lodów na środku gotowego naleśnika, włóż naleśnik do torby, dźgnij drewnianą wykałaczką.
Udekoruj talerz wzorem karmelu, pięknie ułóż Flambe o zachodzie słońca na wierzchu. Z boku połóż liść świeżej mięty i kilka świeżych jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g