bujne serniki z twarogu
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj twaróg z sodą. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, możesz rozcieńczyć jego stół.L. śmietana. Dodaj cukier, sól, jajko do masy.
Dodaj tutaj mąkę, zagnieść ciasto.
aby uformować serniki, weź masę łyżką, a następnie rozłóż ją na talerzu z mąką, uformuj kulkę.
smażyć bujne serniki w oleju roślinnym na średnim ogniu, miażdżąc kulkę serową, aby była lekko płaska. Przykryj patelnię pokrywką.
smaż drugą stronę serników bez pokrywki.
od czasu do czasu serniki muszą być obracane. Na smażenie dwa lub trzy razy. Wtedy staną się naprawdę bujne.
podawaj gotowane serniki na gorąco ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g