naleśniki drożdżowe z kaszy manny
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
kasza manna jest moczona w ciepłym mleku i przechowywana przez 2 godziny w ciepłym miejscu.
dodaje się sól, cukier, drożdże, miesza. Jest ponownie usuwany w ciepłe miejsce przed podniesieniem ciasta.
ubij 5 żółtek i wymieszaj z ciastem. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć.
dodaj mąkę, wymieszaj, pozostaw do wyrośnięcia.
jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możesz dodać więcej mąki. Jeśli jest gęsty, rozcieńczyć ciepłą wodą.
ubij schłodzone białka i dodaj do ciasta.
wlej olej roślinny i delikatnie wymieszaj.
teraz możesz upiec naleśniki na kaszy manny na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g