płatki owsiane na mleku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze ubij jajka, wymieszaj z mlekiem, ponownie ubij.
dodaj mąkę owsianą (robię ją w elektrycznym młynie), szczyptę soli, cukru, ponownie ubij.
posmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym i upiecz naleśniki jak zwykle.
w takich naleśnikach owsianych można owinąć różne nadzienia lub podawać ze śmietaną, dżemem, miodem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g