naleśniki na ryazhenka z jajkami i sodą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
jajka lekko ubić widelcem, wymieszać z cukrem i solą.
Dodaj sfermentowane mleko, mąkę, sodę, zagnieść ciasto bez grudek.
rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym lub tłuszczem i smaż naleśniki jak zwykle.
możesz podawać z dowolnym dżemem, śmietaną, miodem itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g