Gulabjamuny

Urocza przekąska o Smaku roztopionego mleka i kardamonu. O Smaku ghee + kardamon = pyszne! Przepis, który tu podaję, nie twierdzi, że jest najbardziej poprawny i klasyczny - jest nieco dostosowany i uproszczony. Ale bardzo smaczne Gulabjamuny!
NastiuszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 13 g
tłuszcze 31 % 24 g
węglowodany 53 % 41 g
397 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
1. W misce wymieszaj mleko w proszku,mąkę, cukier, kardamon i sodę oczyszczoną. Stopniowo wlewaj pełne mleko i mieszaj, aż powstanie gęste i elastyczne ciasto.

2. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta o średnicy około 2 - 2,5 cm za pomocą szklanki Wytnij kółka, jak na pierogi, a na środku Wytnij małe kółka w stos. Okazało się jak baranek.

3. Rozgrzej olej do smażenia w głębokim tłuszczu lub patelni, smaż z obu stron na średnim ogniu (możesz również usmażyć środek.) Podczas smażenia gulabjamuny zwiększają swoją objętość około dwukrotnie. Rozłóż na serwetkach, aby nadmiar oleju zniknął.

posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy