naleśniki na napojach gazowanych
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Wymieszaj 1 szklankę wody gazowanej i 1 szklankę mąki.
Krok 3:
Dodaj sól, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę mleka do mieszanki. Dobrze wymieszaj, możesz ubić mikserem.
Krok 4:
Ubij jajka osobno.
Krok 5:
Krok 6:
Dodaj ubite jajka do mieszanki naleśników.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej ciasto naleśnikowe na rozgrzaną do czerwoności patelnię.
Krok 9:
Następnie odwróć.
Krok 10:
Posmaruj gotowe naleśniki dżemem i złóż.
Krok 11:
wymieszaj mąkę w wodzie gazowanej, połącz z mlekiem, solą, wanilią i cukrem, ubij jajka, dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i wolne od grudek.
na dobrze rozgrzanej patelni upiecz naleśniki z obu stron, opiekając je na złoty kolor.
przed podaniem naleśniki są smarowane dżemem lub dżemem, składane na pół/cztery, posypane cukrem pudrem lub wypełnione syropem owocowym.
na dobrze rozgrzanej patelni upiecz naleśniki z obu stron, opiekając je na złoty kolor.
przed podaniem naleśniki są smarowane dżemem lub dżemem, składane na pół/cztery, posypane cukrem pudrem lub wypełnione syropem owocowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g