naleśniki na napojach gazowanych

pachnące i przewiewne naleśniki! Podawać z dżemem lub kwaśną śmietaną!
EVGENIIAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 78 % 29 g
162 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj 1 szklankę wody gazowanej i 1 szklankę mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę mleka do mieszanki. Dobrze wymieszaj, możesz ubić mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka osobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ubite jajka do mieszanki naleśników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto naleśnikowe na rozgrzaną do czerwoności patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj gotowe naleśniki dżemem i złóż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
wymieszaj mąkę w wodzie gazowanej, połącz z mlekiem, solą, wanilią i cukrem, ubij jajka, dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i wolne od grudek.

na dobrze rozgrzanej patelni upiecz naleśniki z obu stron, opiekając je na złoty kolor.

przed podaniem naleśniki są smarowane dżemem lub dżemem, składane na pół/cztery, posypane cukrem pudrem lub wypełnione syropem owocowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy