skład / składniki
metoda gotowania
- na początek przygotuj orzechy. Umyj orzechy laskowe pod ciepłą wodą i obierz je (aby szybko je obrać, musisz leżeć w gorącej wodzie).
następnie wytrzyj papierową serwetką i wyślij do wyschnięcia w piekarniku w t-100stopniach, aż powstanie złoty kolor .
- podczas gdy orzechy są w piekarniku, zajmijmy się ciastem. Bierzemy duże okrągłe naczynie i kładziemy na nim pierwszy naleśnik. Rozmazujemy na nim krem, kładziemy na nim drugi naleśnik i nakładamy na niego krem. I w ten sposób układamy wszystkie naleśniki. Co 2-3 naleśniki układałam kiwi i banany pokrojone w plasterki.
- gdy wszystkie naleśniki zostaną złożone w ciasto, weź pozostałą śmietanę i posmaruj nią boki i koronę ciasta.
- wbij suszone orzechy w okruchy (w robocie kuchennym lub ręcznie).
- powstałe okruchy orzechów "przyklejają" ciasto po bokach i na górze
- zetrzyj czekoladę na średniej tarce i "przyklej" tylko boki ciasta.
- posyp całe ciasto płatkami kokosowymi. Udekoruj ciasto owocami
- wysyłamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Robiłam tort w nocy, bo stał w lodówce całą noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g