krewetki tygrysie pikantne
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krewetki Tygrysie oczyścić pozostawiając głowę i czubek ogona. W razie potrzeby zrób część krewetek z głową bez, na przykład kocham ją bez, a mój mąż bardzo lubi sortować i głowę! Weź szpikulec i pamiętaj, aby usunąć wnętrzności!!!
następnie wymieszaj na talerzu: czosnek przepuszczony przez prasę + 2 łyżki. l olej roślinny + zioła prowansalskie. W tej mieszance marynujemy nasze krewetki przez co najmniej godzinę.
wlej olej roślinny na patelnię, połóż imbir pokrojony w pierścienie, smaż trochę i rozłóż nasze krewetki solą, smaż z obu stron.
rozłóż na talerzu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g