sos szafranowy

Idealny towarzysz potraw z ryżu, może odgrywać rolę sosu do makaronu. Smacznie. Łatwo. Ten sos szafranowy jest również idealny do dań z ryżu.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 70 % 19 g
węglowodany 19 % 5 g
282 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
drobno posiekaj cebulę.
smażyć na oleju roślinnym razem z szafranem, aż będzie przezroczysty.
dodaj śmietanę do cebuli. Posolić.
gotuj sos, aż zgęstnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy