skład / składniki
gotowanie krok po kroku
naleśniki Budyniowe na kefirze są bardzo łatwe do zrobienia.
kefir podgrzać razem z solą i cukrem do oddzielenia serwatki, dobrze wymieszać i dodać 2 jajka.
stopniowo dodawaj mąkę do pożądanej konsystencji. Wszystko zależy od tego, czego potrzebujemy naleśników-grubszych lub cieńszych.
zaparzamy sodę we wrzącej wodzie i natychmiast dodajemy do ciasta, bardzo szybko mieszamy. Na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.
za minutę możesz już zacząć piec naleśniki budyniowe.
dobrze rozgrzej patelnię, posmaruj olejem przed pierwszym naleśnikiem, wlej chochlę do ciasta.
smażyć naleśniki budyniowe z obu stron, układać na stosie, smarując masłem. Pod koniec smażenia naleśniki budyniowe można włożyć do celofanowej torby, aby stały się bardziej miękkie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g