jajecznica z warzywami i ziołami

banalna jajecznica zamienia się w zdrowe i smaczne danie ze względu na warzywa. Smacznie. Łatwo. Doskonałym daniem śniadaniowym jest jajecznica z warzywami.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 33 % 6 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

smażyć drobno posiekaną cebulę na oleju roślinnym.
dodaj posiekaną ostrą paprykę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć przez minutę.
dodaj drobno posiekaną paprykę. Smażyć wszystko.
dodaj drobno posiekane pomidory i smaż, aż płyn całkowicie odparuje.
sól, pieprz warzywa.
użyj łyżki, aby zrobić dziurę w warzywach i wylać jajko, uważając, aby nie uszkodzić żółtka.
smaż jajecznicę, aż białko się zwinie, a żółtko trochę stwardnieje.
sól, pieprz jajko.
Przenieś jajecznicę na talerz i posyp drobno posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy