ciasto naleśnikowe czekoladowe z kremem twarogowym

dla tych, którzy chcą pozostać wierni tradycji - delikatne i pyszne ciasto. Ciasto naleśnikowe z twarogiem jest proste i smaczne. Co może być smaczniejszego niż naleśniki czekoladowe i krem twarogowy. Mój syn, który nie lubi twarogu, umylił kawałek za oba policzki! Radzę spróbować zrobić czekoladowe ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 58 % 22 g
210 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

naleśniki z czekoladą (ugotowane jak w przepisie "naleśniki czekoladowe").
1. Wlać 50 ml. mleka, resztę mleka i wody wlać do miski i lekko podgrzać (do temperatury pokojowej).
2. W innej misce lekko ubij jajka, wlej mleko z wodą, dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj.
3. Dodaj przesianą mąkę i ubij mikserem, aż będzie gładka.
4. Na małym ogniu podgrzej mleko (50 ml.), zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj proszek kakaowy dobrze wymieszaj trzepaczką.
5. Wlej mieszaninę czekolady do ciasta naleśnikowego i ubij, aż będzie gładka. Pozostaw ciasto w spokoju na 15-20 minut.
upiec cienkie naleśniki o średnicy co najmniej 17 cm i ułóż je w stos.
.Na ciasto potrzebujesz 8-10 sztuk. w zależności od kształtu.
krem.
1. Mak zalać wrzącą wodą, pozostawić do spęcznienia przez 30-45 minut (kilkakrotnie zmienić wodę), spuścić wodę.
2. Na małym ogniu podgrzej śmietanę (50 ml.), zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka.
3. Ubij pozostałą śmietanę, aż uzyskasz lekkie kształty szczytów.
4. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem i przebić blenderem zanurzeniowym (do uzyskania kremowej konsystencji), dodać parzony mak i wymieszać.
5. Dodaj rozpuszczoną, schłodzoną czekoladę do mieszanki twarogowej i wymieszaj.
6. Delikatnie wprowadź bitą śmietanę i wymieszaj.
7. Wyłóż formę folią spożywczą, włóż do niej 2 naleśniki, tak aby krawędzie naleśników zwisały z krawędzi formy.
8. Złóż następny naleśnik na pół i połóż na dnie formy. Rozłóż warstwę twarogu. Przykryj naleśnikiem złożonym na pół. Następnie ponownie warstwa kremu i warstwa naleśników. Ponownie rozłóż krem, przykryj jednym naleśnikiem (ponownie złożonym na pół) i zawiń naleśniki, których krawędzie pozostały zwisające.
przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
rano wyłożyć z formy, pokroić, posypać cukrem pudrem i zjeść z gorącą herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy