skład / składniki
gotowanie krok po kroku
naleśniki z czekoladą (ugotowane jak w przepisie "naleśniki czekoladowe").
1. Wlać 50 ml. mleka, resztę mleka i wody wlać do miski i lekko podgrzać (do temperatury pokojowej).
2. W innej misce lekko ubij jajka, wlej mleko z wodą, dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj.
3. Dodaj przesianą mąkę i ubij mikserem, aż będzie gładka.
4. Na małym ogniu podgrzej mleko (50 ml.), zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj proszek kakaowy dobrze wymieszaj trzepaczką.
5. Wlej mieszaninę czekolady do ciasta naleśnikowego i ubij, aż będzie gładka. Pozostaw ciasto w spokoju na 15-20 minut.
upiec cienkie naleśniki o średnicy co najmniej 17 cm i ułóż je w stos.
.Na ciasto potrzebujesz 8-10 sztuk. w zależności od kształtu.
krem.
1. Mak zalać wrzącą wodą, pozostawić do spęcznienia przez 30-45 minut (kilkakrotnie zmienić wodę), spuścić wodę.
2. Na małym ogniu podgrzej śmietanę (50 ml.), zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka.
3. Ubij pozostałą śmietanę, aż uzyskasz lekkie kształty szczytów.
4. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem i przebić blenderem zanurzeniowym (do uzyskania kremowej konsystencji), dodać parzony mak i wymieszać.
5. Dodaj rozpuszczoną, schłodzoną czekoladę do mieszanki twarogowej i wymieszaj.
6. Delikatnie wprowadź bitą śmietanę i wymieszaj.
7. Wyłóż formę folią spożywczą, włóż do niej 2 naleśniki, tak aby krawędzie naleśników zwisały z krawędzi formy.
8. Złóż następny naleśnik na pół i połóż na dnie formy. Rozłóż warstwę twarogu. Przykryj naleśnikiem złożonym na pół. Następnie ponownie warstwa kremu i warstwa naleśników. Ponownie rozłóż krem, przykryj jednym naleśnikiem (ponownie złożonym na pół) i zawiń naleśniki, których krawędzie pozostały zwisające.
przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
rano wyłożyć z formy, pokroić, posypać cukrem pudrem i zjeść z gorącą herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g