naleśniki z kapusty na kefirze
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Połowę małego widelca kapusty cienko posiekać, wymieszać z 2 łyżkami. l kwaśna śmietana i pozostawić do miękkości. Moja kapusta była twarda, więc w trakcie tego procesu dodałem kolejne pół szklanki mleko i dusiłem do miękkości.
2. Ubij jajko solą i pieprzem, wlej kefir i 1 łyżkę.olej. Następnie dodaj mąkę i ostrożnie przenieś. Dodaj lekko schłodzoną kapustę do ciasta i wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje ci się zbyt rzadkie, możesz dodać trochę!!! mąka.
3. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym po obu stronach na złoty kolor.
4. Podawaj placki na ciepło ze śmietaną. Smacznego.
2. Ubij jajko solą i pieprzem, wlej kefir i 1 łyżkę.olej. Następnie dodaj mąkę i ostrożnie przenieś. Dodaj lekko schłodzoną kapustę do ciasta i wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje ci się zbyt rzadkie, możesz dodać trochę!!! mąka.
3. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym po obu stronach na złoty kolor.
4. Podawaj placki na ciepło ze śmietaną. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g