naleśniki z kapusty na kefirze

soczyste naleśniki na domowy lunch! Pyszne! Proste! Szybko! Szybkość gotowania Lekkie, ale satysfakcjonujące naleśniki
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 63 % 10 g
91 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
1. Połowę małego widelca kapusty cienko posiekać, wymieszać z 2 łyżkami. l kwaśna śmietana i pozostawić do miękkości. Moja kapusta była twarda, więc w trakcie tego procesu dodałem kolejne pół szklanki mleko i dusiłem do miękkości.
2. Ubij jajko solą i pieprzem, wlej kefir i 1 łyżkę.olej. Następnie dodaj mąkę i ostrożnie przenieś. Dodaj lekko schłodzoną kapustę do ciasta i wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje ci się zbyt rzadkie, możesz dodać trochę!!! mąka.
3. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym po obu stronach na złoty kolor.
4. Podawaj placki na ciepło ze śmietaną. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy