Wertuns - omlet z mięsem mielonym

ukraińskie Wiatraczki są łatwe w przygotowaniu i szybkie do zjedzenia! Te urocze Wiatraczki mięsne lub omlet z mięsem mielonym świetnie nadają się na śniadanie. Lepiej zrobić je z wyprzedzeniem, a rano po prostu podgrzać.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 74 % 31 g
węglowodany 0 % 0 g
331 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
mówię tutaj o przygotowaniu tylko jednej porcji, a ty już skupiasz się na ilości. Jedna porcja wymaga jednego jajka.

do mięsa mielonego dodaj paprykę, cebulę w proszku (lub smażoną cebulę), pieprz, sól.

zwijamy piłkę z mięsa mielonego, ugniatamy w naleśnik, kładziemy na talerzu. Wlej ubite jajko na wierzch i obróć naleśnik, aby jajko wpadło pod niego.

rozgrzej patelnię z Rast.olej, wlej do niego jajko, opuść naleśnik z talerza na środek. Przykryj patelnię pokrywką i usmaż Nasz Naleśnik mięsny po obu stronach.

po lekko ostudzić i ostrożnie złożyć.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy