naleśnik Holenderski-Dutch Baby Pancake

Ten naleśnik przypomina ciasto z bardzo cienkiego ciasta. Ciesz się! Pyszny Holenderski naleśnik.
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 57 % 28 g
265 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
ubij jajka, ale niewiele. Dodaj cukier, sól, mleko, jeszcze raz ubij. Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 180C. nasmaruj patelnię (lub okrągłą formę) 1 łyżką. l. olej i włóż do piekarnika na 5-10 minut, aby się rozgrzał - patelnia powinna być wystarczająco ciepła (lub lepiej gorąca), gdy wlejemy do niej ciasto. Wyjmujemy patelnię, wlewamy do niej ciasto. Możesz już włożyć do piekarnika-to jest podstawowy przepis na Holenderskie ciasto dla niemowląt. Ale na wierzch ciasta położyłem cienko pokrojone kawałki jabłek i bananów. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.
naleśnik unosi się i bardzo nierównomiernie - tak powinno być.
tradycyjnie Holenderski naleśnik należy polać roztopionym masłem (2 łyżki), posypać cukrem pudrem i lekko skropić sokiem z cytryny.
pokrój na kawałki (lub nie tnij) i podawaj natychmiast!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy