naleśnik Holenderski-Dutch Baby Pancake
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka, ale niewiele. Dodaj cukier, sól, mleko, jeszcze raz ubij. Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 180C. nasmaruj patelnię (lub okrągłą formę) 1 łyżką. l. olej i włóż do piekarnika na 5-10 minut, aby się rozgrzał - patelnia powinna być wystarczająco ciepła (lub lepiej gorąca), gdy wlejemy do niej ciasto. Wyjmujemy patelnię, wlewamy do niej ciasto. Możesz już włożyć do piekarnika-to jest podstawowy przepis na Holenderskie ciasto dla niemowląt. Ale na wierzch ciasta położyłem cienko pokrojone kawałki jabłek i bananów. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.
naleśnik unosi się i bardzo nierównomiernie - tak powinno być.
tradycyjnie Holenderski naleśnik należy polać roztopionym masłem (2 łyżki), posypać cukrem pudrem i lekko skropić sokiem z cytryny.
pokrój na kawałki (lub nie tnij) i podawaj natychmiast!
Rozgrzej piekarnik do 180C. nasmaruj patelnię (lub okrągłą formę) 1 łyżką. l. olej i włóż do piekarnika na 5-10 minut, aby się rozgrzał - patelnia powinna być wystarczająco ciepła (lub lepiej gorąca), gdy wlejemy do niej ciasto. Wyjmujemy patelnię, wlewamy do niej ciasto. Możesz już włożyć do piekarnika-to jest podstawowy przepis na Holenderskie ciasto dla niemowląt. Ale na wierzch ciasta położyłem cienko pokrojone kawałki jabłek i bananów. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.
naleśnik unosi się i bardzo nierównomiernie - tak powinno być.
tradycyjnie Holenderski naleśnik należy polać roztopionym masłem (2 łyżki), posypać cukrem pudrem i lekko skropić sokiem z cytryny.
pokrój na kawałki (lub nie tnij) i podawaj natychmiast!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g