chebureki z trzech rodzajów mięsa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Wymieszaj 1 jajko z 350 ml wody, dodaj sól i przesianą mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto.
2. Umieść ciasto na 30 minut pod folią (lub zawiń w nią), aby leżało.
3. Mięso mielone z trzech rodzajów mięsa, zmieszane wcześniej, zagnieść z surowym (!), posiekaną w blenderze cebulą, po dodaniu do niej bulionu mięsnego, soli i pieprzu.
4. Ciasto podzielić na kulki (wielkości kulki i do ping-ponga). Rozwałkuj na posypanym mąką stole, każdą taką kulkę w tortilli nie grubszą niż 2 mm. połóż kawałek mięsa mielonego z sokiem na jednej połowie tortilli (idealnie wyjdzie łyżka średniej wielkości), a drugą połowę przykryj. Uformuj krawędzie. Bardzo ostrożnie! (jeśli nie są lepkie, zwilż miejsca klejenia wodą).
odetnij nadmiar ciasta nożem o falistej krawędzi(jest to klasyczna krawędź cheburek).
5. Na patelni podgrzej olej (wysokość warstwy wynosi co najmniej 5 cm), lekko zmniejsz ogień, gdy się zagotuje i zanurz w nim czebureki, doprowadzając je do złotego koloru po obu stronach (około 2 minuty z każdej).
6. Usuń gotowe czebureki na papierze do gotowania, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
7. Smacznego!
2. Umieść ciasto na 30 minut pod folią (lub zawiń w nią), aby leżało.
3. Mięso mielone z trzech rodzajów mięsa, zmieszane wcześniej, zagnieść z surowym (!), posiekaną w blenderze cebulą, po dodaniu do niej bulionu mięsnego, soli i pieprzu.
4. Ciasto podzielić na kulki (wielkości kulki i do ping-ponga). Rozwałkuj na posypanym mąką stole, każdą taką kulkę w tortilli nie grubszą niż 2 mm. połóż kawałek mięsa mielonego z sokiem na jednej połowie tortilli (idealnie wyjdzie łyżka średniej wielkości), a drugą połowę przykryj. Uformuj krawędzie. Bardzo ostrożnie! (jeśli nie są lepkie, zwilż miejsca klejenia wodą).
odetnij nadmiar ciasta nożem o falistej krawędzi(jest to klasyczna krawędź cheburek).
5. Na patelni podgrzej olej (wysokość warstwy wynosi co najmniej 5 cm), lekko zmniejsz ogień, gdy się zagotuje i zanurz w nim czebureki, doprowadzając je do złotego koloru po obu stronach (około 2 minuty z każdej).
6. Usuń gotowe czebureki na papierze do gotowania, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
7. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g