chebureki z trzech rodzajów mięsa

w domowych cheburekach mięso będzie wystarczające! W tym przepisie idealne ciasto na cheburek. Próbowałem różnych, ale zawsze się to udaje. Jest naprawdę elastyczny po ugniataniu i miękki-chrupiący po zakończeniu! Czebureki, które rozpływają się w ustach, z delikatnym mięsem, z soczystym, wypływającym z ugryzionej krawędzi, sokiem-doskonała alternatywa dla ciast i kotletów wszystkich mięsożerców! Ponadto w tym przepisie mięso mielone jest nowe - z trzech najdelikatniejszych rodzajów mięsa: cielęciny, wieprzowiny i indyka.
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 44 % 20 g
węglowodany 40 % 18 g
281 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
1. Wymieszaj 1 jajko z 350 ml wody, dodaj sól i przesianą mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto.
2. Umieść ciasto na 30 minut pod folią (lub zawiń w nią), aby leżało.
3. Mięso mielone z trzech rodzajów mięsa, zmieszane wcześniej, zagnieść z surowym (!), posiekaną w blenderze cebulą, po dodaniu do niej bulionu mięsnego, soli i pieprzu.
4. Ciasto podzielić na kulki (wielkości kulki i do ping-ponga). Rozwałkuj na posypanym mąką stole, każdą taką kulkę w tortilli nie grubszą niż 2 mm. połóż kawałek mięsa mielonego z sokiem na jednej połowie tortilli (idealnie wyjdzie łyżka średniej wielkości), a drugą połowę przykryj. Uformuj krawędzie. Bardzo ostrożnie! (jeśli nie są lepkie, zwilż miejsca klejenia wodą).
odetnij nadmiar ciasta nożem o falistej krawędzi(jest to klasyczna krawędź cheburek).
5. Na patelni podgrzej olej (wysokość warstwy wynosi co najmniej 5 cm), lekko zmniejsz ogień, gdy się zagotuje i zanurz w nim czebureki, doprowadzając je do złotego koloru po obu stronach (około 2 minuty z każdej).
6. Usuń gotowe czebureki na papierze do gotowania, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
7. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy