białe naleśniki
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotuj ciasto: wlej mąkę do pojemnika, dodaj sól i cukier. Następnie wlej połowę mleka i ugniataj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajko i pozostałe mleko. Ciasto powinno być gładkie i płynne jak kefir.
rozgrzej patelnię i wlej ciasto cienką warstwą. Pieczemy nalistniki na dużym ogniu, nie rozpraszając się, ponieważ pieczą się w kilka sekund.
rozgrzej patelnię i wlej ciasto cienką warstwą. Pieczemy nalistniki na dużym ogniu, nie rozpraszając się, ponieważ pieczą się w kilka sekund.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g