żeberka wieprzowe z winem

przepyszne żeberka nabierają pikantnego smaku dzięki marynacie! Proste i smaczne. Proste danie, ale żeberka wyglądają bardzo apetycznie, a smak jest bardzo interesujący dzięki marynacie z winem.
Lidia AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 59 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
265 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
jeśli masz cały kawałek żebra, pokrój na kawałki, po jednym żebrze.
zrób marynatę-wymieszaj sól, pieprz, olej roślinny i wino, zalej żeberka, posyp posiekanym czosnkiem na wierzchu i dobrze wymieszaj.
pozwól marynować przez 1,5-2 godziny.
na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i ułóż żeberka. Smażyć pod przykryciem do miękkości. Możesz dodać trochę wody lub wina i zgasić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy