skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Do ciasta lekko ubij ciepłe mleko z jajkami. Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę do mleka z jajkami i ubij, aż będzie gładka trzepaczką.
2. Obierz ziemniaki, pokrój w cienkie rundy, sól i pieprz, dodaj gałkę muszkatołową. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w półpierścienie, czosnek nie w drobną kostkę. Smażyć cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż będzie przezroczysty.
3. Parówki czyścimy ze skorupy, wykonujemy nacięcia-niezbyt duże, smarujemy odrobiną oleju. Smażyć kiełbaski na suchej patelni na piękny złoty kolor.
4. Bierzemy okrągłe naczynie do pieczenia. Z ziemniaków robimy guzek dla naszych "ropuch", pokrywamy" guzek "cebulą, układamy nasze różowe" ropuchy", jak na zdjęciu. I wypełnij wszystko ciastem.
5. Wysyłamy nasze sardelowe "ropuchy" do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na dolnym ruszcie na 20-25 minut. W tym czasie wskazane jest, aby nie zaglądać do piekarnika.
6. Po 20-25 minutach wyjmujemy nasze "skrzela", posypujemy każdy ser starty na grubej tarce i wysyłamy do piekarnika na górnym ruszcie, aż ser się zrumieni.
7. Kiedy wyjmiesz naczynie z piekarnika, "ropuchy" nie będą na guzie, ale jak w norce)))), wynika to z faktu, że ciasto bardzo wzrośnie. Ale potem osiądzie i okaże się wybojem))) smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasy wieprzowe - 332 kcal/100g
- Kiełbasy wołowe - 215 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g