skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka, dodaj kefir. Wszystko wymieszać.
W misce z mieszanką kefirowo-jajeczną przesiej mąkę z dodatkiem sody oczyszczonej.
zagnieść ciasto. Powinien być miękki, nie przyklejający się do rąk.
pozostaw ciasto na pół godziny.
zetrzyj ser. Dodaj żółtka i wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj drobno posiekane warzywa. Wymieszać.
podziel ciasto na cztery części.
podziel każdą część na dwie nierówne części.
rozwałkuj cienkie tortille.
połóż ćwierć nadzienia serowego na tortilli o większej średnicy i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni, lekko cofając się od krawędzi.
połóż mniejszą tortillę na nadzieniu i ściśnij krawędzie.
na wysmarowanej olejem patelni ułóż chaczapuri szwem w dół i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 6-8 minut.
Odwróć chaczapuri i smaż na patelni przez 3-4 minuty już bez pokrywki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g