Tbilisi chaczapuri z serem na patelni

tradycyjna abchaska przekąska z akcentem Tbilisi! Pyszne i proste! Smakowity. Pyszne chaczapuri na patelni.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 58 % 29 g
248 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

ubij jajka, dodaj kefir. Wszystko wymieszać.
W misce z mieszanką kefirowo-jajeczną przesiej mąkę z dodatkiem sody oczyszczonej.
zagnieść ciasto. Powinien być miękki, nie przyklejający się do rąk.
pozostaw ciasto na pół godziny.
zetrzyj ser. Dodaj żółtka i wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj drobno posiekane warzywa. Wymieszać.
podziel ciasto na cztery części.
podziel każdą część na dwie nierówne części.
rozwałkuj cienkie tortille.
połóż ćwierć nadzienia serowego na tortilli o większej średnicy i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni, lekko cofając się od krawędzi.
połóż mniejszą tortillę na nadzieniu i ściśnij krawędzie.
na wysmarowanej olejem patelni ułóż chaczapuri szwem w dół i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 6-8 minut.
Odwróć chaczapuri i smaż na patelni przez 3-4 minuty już bez pokrywki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy