omlet jajeczny w chlebie pita

zmęczony tradycyjnym omletem śniadaniowym, ten na pewno się spodoba. szybki, satysfakcjonujący, odpowiedni nie tylko na śniadanie, ale także na obiad. Przygotowywano coś podobnego w Stanach na obozie tuż przed rozpoczęciem sezonu, ale nie używano chleba pita, ale meksykańskie tortille i zawijano je nieco inaczej.
Elena BelashovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 22 % 5 g
134 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
najpierw przygotuj omlet.
najlepiej ugotować go z warzywami. Na przykład działa dobrze z zielonym groszkiem, pomidorami, cebulą, papryką.
pokrój paprykę w paski, posiekaj cebulę, pomidory w plasterki.
wszystkie te warzywa smażymy trochę na patelni, dodajemy do nich groszek, a następnie wbijamy do nich jajka i smażymy razem, aż jajka będą gotowe.
Wytnij koła lub owale z chleba pita.
połóż gotowy omlet z warzywami na pita na połowie.
na omlet kładziemy kawałek sera. Nie musisz brać suluguni. Lepiej nawet wziąć Holenderski, kwaśną śmietanę itp.
składamy chleb pita i smażymy z 2 stron na oleju roślinnym. Dosłownie zajmie to minutę lub dwie, jeśli olej zostanie podgrzany.
Udekoruj chleb pita ziołami i świeżym pomidorem. Nie można dekorować, apetycznie i tak:).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy