skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab z pomidorami i cebulą wieprzową? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Którą część zwierzęcia najlepiej wykorzystać do grillowania? Jeśli to możliwe, weź szyję, jest umiarkowanie tłusta, a kebaby z niej są bardzo soczyste i miękkie. Opłucz wieprzowinę i zanurz w ręcznikach papierowych.
Krok 2:
Obierz cebulę. Pomidory, cebulki i bazylię umyć w zimnej wodzie. Zamiast bazylii do marynaty można użyć gałązek oregano lub kolendry. Jeśli zmieszasz kilka rodzajów zielonych ziół, okaże się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy. Wyślij wszystkie składniki do miski blendera. Dla wygody cebulę i pomidory można pokroić na dwie lub cztery części.
Krok 3:
Przebij zawartość blendera, aż będzie gładka. Aby ułatwić ubijanie, możesz zwiększyć liczbę pomidorów. Jeśli masz pomidory poza sezonem, dodaj szczyptę cukru do powstałego puree, aby uzyskać bogatszy smak.
Krok 4:
Włóż masę do gazy i wyciśnij sok, użyjemy go w przyszłości do marynowania mięsa. Dlaczego warto oddzielić sok od miazgi? Podczas smażenia na węglu drzewnym miąższ pomidorów i cebuli zaczyna się palić, a to pogorszy wygląd gotowych kebabów, a także wpłynie na smak.
Krok 5:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej wielkości pudełka zapałek. Wyślij mięso do głębokiego pojemnika, może to być miska lub rondel.
Krok 6:
Dodaj zmieloną mieszankę papryki (możesz użyć gotowej mieszanki do szaszłyków), polej wieprzowinę sokiem pomidorowo-cebulowym i sosem sojowym. W razie potrzeby dodaj sól do smaku, ale pamiętaj, że sos sojowy sam w sobie jest słony.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Krok 8:
Wyjmij marynowane mięso z lodówki.
Krok 9:
Rozpal drewno w grillu.
Krok 10:
Gdy płonie ogień, nawlecz mięso na szaszłyki.
Krok 11:
Po spaleniu ognia i pozostawieniu węgli możesz przejść do następnego kroku. Połóż szaszłyki na grillu.
Krok 12:
Obracając szaszłyki od czasu do czasu, smaż mięso do miękkości.
Krok 13:
Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i stopnia upału.
Krok 14:
Podawaj gotowe kebaby, aż ostygną! Oferuj świeże warzywa, sałatki, zioła i ulubione sosy do mięsa.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g