szaszłyki wieprzowe z pomidorami i cebulą

apetyczny, miękki, soczysty, delikatny, letni, z dymem! Szaszłyki z pomidorami i cebulą wieprzową są niezrównanie soczyste! Gotuje się na nowej, niezwykłej marynacie, z której będziesz zadowolony. Koniecznie spróbuj - nie będziesz już gotować mięsa w inny sposób!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 13 % 4 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kebab z pomidorami i cebulą wieprzową? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Którą część zwierzęcia najlepiej wykorzystać do grillowania? Jeśli to możliwe, weź szyję, jest umiarkowanie tłusta, a kebaby z niej są bardzo soczyste i miękkie. Opłucz wieprzowinę i zanurz w ręcznikach papierowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Pomidory, cebulki i bazylię umyć w zimnej wodzie. Zamiast bazylii do marynaty można użyć gałązek oregano lub kolendry. Jeśli zmieszasz kilka rodzajów zielonych ziół, okaże się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy. Wyślij wszystkie składniki do miski blendera. Dla wygody cebulę i pomidory można pokroić na dwie lub cztery części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przebij zawartość blendera, aż będzie gładka. Aby ułatwić ubijanie, możesz zwiększyć liczbę pomidorów. Jeśli masz pomidory poza sezonem, dodaj szczyptę cukru do powstałego puree, aby uzyskać bogatszy smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż masę do gazy i wyciśnij sok, użyjemy go w przyszłości do marynowania mięsa. Dlaczego warto oddzielić sok od miazgi? Podczas smażenia na węglu drzewnym miąższ pomidorów i cebuli zaczyna się palić, a to pogorszy wygląd gotowych kebabów, a także wpłynie na smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej wielkości pudełka zapałek. Wyślij mięso do głębokiego pojemnika, może to być miska lub rondel.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zmieloną mieszankę papryki (możesz użyć gotowej mieszanki do szaszłyków), polej wieprzowinę sokiem pomidorowo-cebulowym i sosem sojowym. W razie potrzeby dodaj sól do smaku, ale pamiętaj, że sos sojowy sam w sobie jest słony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij marynowane mięso z lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpal drewno w grillu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy płonie ogień, nawlecz mięso na szaszłyki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po spaleniu ognia i pozostawieniu węgli możesz przejść do następnego kroku. Połóż szaszłyki na grillu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obracając szaszłyki od czasu do czasu, smaż mięso do miękkości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i stopnia upału.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj gotowe kebaby, aż ostygną! Oferuj świeże warzywa, sałatki, zioła i ulubione sosy do mięsa.

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy