deser truskawkowy omlet słodki
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Umyj truskawki, wysusz. Następnie zamień w puree za pomocą blendera lub widelca.
2. Oddziel żółtka od białek i ubij cukrem. Następnie dodaj do nich mąkę i jeszcze raz ubij.
3. Ubij białka.
4. Wymieszaj przecier truskawkowy, żółtka i białka, aż będą gładkie i puszyste.
5. Upiecz omlet na dobrze rozgrzanej patelni na maśle. Możesz użyć specjalnych form do przygotowania omletu.
6. Podawać ze śmietaną, udekorowane truskawkami i posypane cynamonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g