Chrupki owsiane

bardzo prosty i zdrowy przepis, który może zastąpić musli! To bardzo prosty przepis na niezwykle smaczny przysmak. Pierwszą reakcją jest nieufność, ale potem nie można odciągnąć zarówno dzieci, jak i dorosłych za uszy (można porównać z nasionami).
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 9 g
tłuszcze 7 % 6 g
węglowodany 84 % 76 g
326 kcal
IG: 0 / 70 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Płatki owsiane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj piasek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podpal.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż cukier się stopi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sezam.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ochłodzić.

więc wlej 2 szklanki płatków "Hercules" na suchą patelnię, dodaj pół szklanki cukru, umieść na średnim ogniu i ciągle mieszając smaż, aż cukier zacznie się topić, a mieszanina nabierze złotobrązowego koloru. Wlej mieszaninę do wazonu lub talerza i pozwól jej ostygnąć, a patelnię natychmiast zalej wodą, aby później łatwiej było ją umyć.Teoretycznie do opiekanej mieszanki można dodać pokruszone orzechy lub garść rodzynek. Chrupnij na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy