skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, masło i olej roślinny, wymieszaj.
zdejmij patelnię z ognia i dodając stopniowo mąkę, szybko wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
dodaj mąkę,aż będzie to możliwe.
następnie, gdy ciasto trochę ostygnie, dodaj po jednym na raz jajka, aktywnie mieszając.
wymieszaj drożdże z pozostałą mąką i dodaj mieszaninę do ciasta. Dobrze zagnieść, w razie potrzeby dodając mąkę.
mąka zajmie trochę więcej lub mniej niż dwa kilogramy w zależności od wilgotności mąki i wielkości jaj.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu podejść.
gdy ciasto zwiększy swoją objętość, ugniataj je i pozostaw ponownie, aby pasowało.
dopóki ciasto pasuje, zrób mięso mielone.
drobno posiekaj grzyby i podsmaż z drobno posiekaną cebulą.
mięso z mieszanką cebulowo-grzybową i ziołami zmiel blenderem, solą i pieprzem.
dodaj 100 ml zimnej wody.
podziel ciasto na kilka identycznych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę, z której zrobisz ciasto. Połóż mięso mielone na środku ciasta, rozłóż je, nie osiągając krawędzi 2 centymetrów.
połóż kawałek masła na mielonym mięsie, uformuj Biel, posmaruj ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g