Bielaki na wodzie z mięsem i grzybami

Twoja rodzina jest pełna tych białych! Pyszne białka na wodzie z mięsem i grzybami można bardzo szybko ugotować w piekarniku.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 59 % 26 g
217 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, masło i olej roślinny, wymieszaj.
zdejmij patelnię z ognia i dodając stopniowo mąkę, szybko wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
dodaj mąkę,aż będzie to możliwe.
następnie, gdy ciasto trochę ostygnie, dodaj po jednym na raz jajka, aktywnie mieszając.
wymieszaj drożdże z pozostałą mąką i dodaj mieszaninę do ciasta. Dobrze zagnieść, w razie potrzeby dodając mąkę.
mąka zajmie trochę więcej lub mniej niż dwa kilogramy w zależności od wilgotności mąki i wielkości jaj.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu podejść.
gdy ciasto zwiększy swoją objętość, ugniataj je i pozostaw ponownie, aby pasowało.
dopóki ciasto pasuje, zrób mięso mielone.
drobno posiekaj grzyby i podsmaż z drobno posiekaną cebulą.
mięso z mieszanką cebulowo-grzybową i ziołami zmiel blenderem, solą i pieprzem.
dodaj 100 ml zimnej wody.
podziel ciasto na kilka identycznych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę, z której zrobisz ciasto. Połóż mięso mielone na środku ciasta, rozłóż je, nie osiągając krawędzi 2 centymetrów.
połóż kawałek masła na mielonym mięsie, uformuj Biel, posmaruj ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy