przepiórki duszone w sosie majonezowym

świetny przepis na miękką i rozpływającą się w ustach dziczyznę. Dobrze duszone przepiórki po prostu rozpływają się w ustach i są spożywane prawie z kośćmi. Ptak jest mały, ale smaczny. Smaczne i niezwykłe
ParraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 56 % 22 g
węglowodany 5 % 2 g
262 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepiórka lekko usmaż

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalać wodą i dusić

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób majonez

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynuj ptaka w majonezie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób sos z bulionu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
wydaje się, że małe przepiórki-co w nich jest? Niemniej jednak danie z nich okazuje się takie, że polizasz palce.
dobrze spłucz Tusze i włóż do głębokiej patelni. Smażyć lekko na oleju roślinnym z obu stron.
teraz napełnij wodą, aby prawie je przykryła i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut.
w tym czasie przygotowujemy majonez: ubij 2 żółtka mikserem, wlewając trochę oleju roślinnego, dosłownie łyżeczkę. Rezultatem jest gęsta biała masa, do której dodajemy 1 łyżeczkę. musztarda i 100 ml.solanka. Tutaj już spójrz - jeśli solanka nie jest zbyt ostra, możesz posolić majonez. Wyciska tam 2 ząbki czosnku.
teraz wyjmujemy przepiórkę, tymczasowo wkładamy je do rondla i napełniamy powstałym dość płynnym maonezem.
są trochę marynowane, a my na razie podsmażamy mąkę na patelni i zalewamy bulionem pozostałym po duszeniu (powinno być przyzwoicie, ponieważ lililiśmy dużo wody).
tutaj możesz zatrzymać się i odpocząć przez około 10 minut. następnie przepiórkę wraz z majonezem ponownie przenosimy na patelnię, dodajemy sos powstały z bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut na najmniejszym ogniu. W razie potrzeby możesz posolić.
danie jest gotowe! Przepiórki można podawać z dodatkami, podobnie jak kurczak.
jeśli chcesz, możesz użyć zwykłego zakupionego majonezu, dodając tam czosnek. Tylko że nie powinien być zbyt gruby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przepiórka - 239   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy