przepiórki duszone w sosie majonezowym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
wydaje się, że małe przepiórki-co w nich jest? Niemniej jednak danie z nich okazuje się takie, że polizasz palce.
dobrze spłucz Tusze i włóż do głębokiej patelni. Smażyć lekko na oleju roślinnym z obu stron.
teraz napełnij wodą, aby prawie je przykryła i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut.
w tym czasie przygotowujemy majonez: ubij 2 żółtka mikserem, wlewając trochę oleju roślinnego, dosłownie łyżeczkę. Rezultatem jest gęsta biała masa, do której dodajemy 1 łyżeczkę. musztarda i 100 ml.solanka. Tutaj już spójrz - jeśli solanka nie jest zbyt ostra, możesz posolić majonez. Wyciska tam 2 ząbki czosnku.
teraz wyjmujemy przepiórkę, tymczasowo wkładamy je do rondla i napełniamy powstałym dość płynnym maonezem.
są trochę marynowane, a my na razie podsmażamy mąkę na patelni i zalewamy bulionem pozostałym po duszeniu (powinno być przyzwoicie, ponieważ lililiśmy dużo wody).
tutaj możesz zatrzymać się i odpocząć przez około 10 minut. następnie przepiórkę wraz z majonezem ponownie przenosimy na patelnię, dodajemy sos powstały z bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut na najmniejszym ogniu. W razie potrzeby możesz posolić.
danie jest gotowe! Przepiórki można podawać z dodatkami, podobnie jak kurczak.
jeśli chcesz, możesz użyć zwykłego zakupionego majonezu, dodając tam czosnek. Tylko że nie powinien być zbyt gruby.
dobrze spłucz Tusze i włóż do głębokiej patelni. Smażyć lekko na oleju roślinnym z obu stron.
teraz napełnij wodą, aby prawie je przykryła i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut.
w tym czasie przygotowujemy majonez: ubij 2 żółtka mikserem, wlewając trochę oleju roślinnego, dosłownie łyżeczkę. Rezultatem jest gęsta biała masa, do której dodajemy 1 łyżeczkę. musztarda i 100 ml.solanka. Tutaj już spójrz - jeśli solanka nie jest zbyt ostra, możesz posolić majonez. Wyciska tam 2 ząbki czosnku.
teraz wyjmujemy przepiórkę, tymczasowo wkładamy je do rondla i napełniamy powstałym dość płynnym maonezem.
są trochę marynowane, a my na razie podsmażamy mąkę na patelni i zalewamy bulionem pozostałym po duszeniu (powinno być przyzwoicie, ponieważ lililiśmy dużo wody).
tutaj możesz zatrzymać się i odpocząć przez około 10 minut. następnie przepiórkę wraz z majonezem ponownie przenosimy na patelnię, dodajemy sos powstały z bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut na najmniejszym ogniu. W razie potrzeby możesz posolić.
danie jest gotowe! Przepiórki można podawać z dodatkami, podobnie jak kurczak.
jeśli chcesz, możesz użyć zwykłego zakupionego majonezu, dodając tam czosnek. Tylko że nie powinien być zbyt gruby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przepiórka - 239 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g