tusze kalmarów w sosie śmietanowym zirą
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyszczamy kalmary: wkładamy tusze do odpowiedniego pojemnika, parzymy wrzącą wodą, a następnie przenosimy je do pojemnika z lodowatą wodą. Po tych manipulacjach usuwamy zewnętrzną skórę i wewnętrzną cienką warstwę z kałamarnicy.
2. Przygotowane tusze kroimy w pierścienie i przenosimy na patelnię, dodajemy masło.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty na małym ogniu, a następnie dodaj zirę i sól.
4. Dodaj śmietanę do kalmarów, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu nie dłużej niż 2-4 minuty.
podawaj na ciepło, posypując mieszanką mielonej papryki.
bardzo smaczne z makaronem lub ryżem, a ja lubię jeść tylko ze skórką białego chleba)
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g