tusze kalmarów w sosie śmietanowym zirą

Dowiedz się, jak zrobić pyszne kalmary i Zaskocz rodzinę! Ostatnio jestem po prostu "uzależniony"od kalmarów w sosie śmietanowym. Jest sycący, pyszny, nie można się oprzeć! Publikuję przepis, spróbuj I ty)
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 8 % 2 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Oczyszczamy kalmary: wkładamy tusze do odpowiedniego pojemnika, parzymy wrzącą wodą, a następnie przenosimy je do pojemnika z lodowatą wodą. Po tych manipulacjach usuwamy zewnętrzną skórę i wewnętrzną cienką warstwę z kałamarnicy.

2. Przygotowane tusze kroimy w pierścienie i przenosimy na patelnię, dodajemy masło.

3. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty na małym ogniu, a następnie dodaj zirę i sól.

4. Dodaj śmietanę do kalmarów, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu nie dłużej niż 2-4 minuty.

podawaj na ciepło, posypując mieszanką mielonej papryki.

bardzo smaczne z makaronem lub ryżem, a ja lubię jeść tylko ze skórką białego chleba)

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy