chleb z mąki żytniej w powolnej kuchence

najsmaczniejszy, pachnący , zdrowy-łatwy i prosty! Chleb z mąki żytniej w powolnej kuchence jest przygotowywany przy użyciu tej samej technologii, co w piekarniku. Jedyną różnicą jest to, że musi być odwrócony podczas pieczenia. Smak tego domowego wypieku jest po prostu boski! A zapach jest taki sam!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 83 % 39 g
211 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb z mąki żytniej w powolnej kuchence? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego innego oleju roślinnego do smaku. Możesz w ogóle nie dodawać słodu, pozostawiając ilość wody i mąki taką samą jak w przepisie (500 g żyta, 50 g pszenicy i 400 ml wody).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Słód zalać 100 ml wrzącej wody, wymieszać i schłodzić do temperatury pokojowej. Mam suchy Słód żytni w postaci proszku, który należy rozcieńczyć wodą. W takim przypadku ilość wody zużywanej na warzenie słodu jest odejmowana od całkowitej ilości płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej resztę wody do 37-40°C i rozpuść w niej 1 łyżkę.l cukier. Dodaj drożdże i pozostaw, aż pojawi się puszysty kapelusz. Oznacza to, że drożdże działają i można je dalej gotować. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są niskiej jakości, a chleb z nimi nie wzrośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski przesiej mąkę żytnią i pszenną. Konieczne jest przesiewanie mąki żytniej nie tylko w celu nasycenia tlenem, ale także w celu odcięcia większych cząstek, które pozostaną na dnie sita. W środku zrób wgłębienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę drożdży, schłodzony słód i olej roślinny do zagłębienia. Dodaj pozostały cukier i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść lepkie, jednorodne ciasto. Jeśli ciasto bardzo mocno przylega do dłoni, lekko posmaruj je olejem roślinnym. Możesz dodać trochę mąki pszennej lub żytniej (ponieważ mąka może być inna i wchłaniać wilgoć na różne sposoby). Ale w każdym razie staraj się nie zatykać ciasta mąką, w przeciwnym razie chleb okaże się zbyt gęsty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw do rozłożenia na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zmiażdż ciasto i zwiń w kulkę. Włóż ciasto do miski wolnowaru i pozostaw pod ręcznikiem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli chcesz, możesz umieścić miskę w multicookerze w trybie Multipowar lub dowolnym znajomym, w którym możesz włączyć temperaturę 30-35 stopni. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia z zamkniętą pokrywką na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto jest odpowiednie, możesz przejść bezpośrednio do pieczenia chleba.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz chleb żytni w trybie "Pieczenia" przez 1 godzinę (spójrz na powolną kuchenkę).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponieważ wierzch chleba piecze się gorzej w powolnej kuchence niż w piekarniku, chleb należy odwrócić. Po sygnale ostrożnie odwróć chleb na drugą stronę. Wygodnie jest to zrobić za pomocą miski do gotowania na parze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz chleb przez około 20 minut dłużej w tym samym trybie. Aby uzyskać to za pierwszym razem, wskazane jest, aby dobrze znać swoją powolną kuchenkę - możesz potrzebować mniej lub więcej czasu na pieczenie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaw gotowy chleb w wyłączonej, zamkniętej powolnej kuchence na kolejne 30 minut. A następnie ostrożnie wyjmij i ostudź na misce z otworami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pyszny chleb żytni jest gotowy. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy