skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb z mąki żytniej w powolnej kuchence? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego innego oleju roślinnego do smaku. Możesz w ogóle nie dodawać słodu, pozostawiając ilość wody i mąki taką samą jak w przepisie (500 g żyta, 50 g pszenicy i 400 ml wody).
Krok 2:
Słód zalać 100 ml wrzącej wody, wymieszać i schłodzić do temperatury pokojowej. Mam suchy Słód żytni w postaci proszku, który należy rozcieńczyć wodą. W takim przypadku ilość wody zużywanej na warzenie słodu jest odejmowana od całkowitej ilości płynu.
Krok 3:
Podgrzej resztę wody do 37-40°C i rozpuść w niej 1 łyżkę.l cukier. Dodaj drożdże i pozostaw, aż pojawi się puszysty kapelusz. Oznacza to, że drożdże działają i można je dalej gotować. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są niskiej jakości, a chleb z nimi nie wzrośnie.
Krok 4:
Do miski przesiej mąkę żytnią i pszenną. Konieczne jest przesiewanie mąki żytniej nie tylko w celu nasycenia tlenem, ale także w celu odcięcia większych cząstek, które pozostaną na dnie sita. W środku zrób wgłębienie.
Krok 5:
Wlej mieszaninę drożdży, schłodzony słód i olej roślinny do zagłębienia. Dodaj pozostały cukier i sól.
Krok 6:
Zagnieść lepkie, jednorodne ciasto. Jeśli ciasto bardzo mocno przylega do dłoni, lekko posmaruj je olejem roślinnym. Możesz dodać trochę mąki pszennej lub żytniej (ponieważ mąka może być inna i wchłaniać wilgoć na różne sposoby). Ale w każdym razie staraj się nie zatykać ciasta mąką, w przeciwnym razie chleb okaże się zbyt gęsty.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw do rozłożenia na 1 godzinę.
Krok 8:
Dobrze zmiażdż ciasto i zwiń w kulkę. Włóż ciasto do miski wolnowaru i pozostaw pod ręcznikiem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 9:
Jeśli chcesz, możesz umieścić miskę w multicookerze w trybie Multipowar lub dowolnym znajomym, w którym możesz włączyć temperaturę 30-35 stopni. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia z zamkniętą pokrywką na 30 minut.
Krok 10:
Gdy ciasto jest odpowiednie, możesz przejść bezpośrednio do pieczenia chleba.
Krok 11:
Piecz chleb żytni w trybie "Pieczenia" przez 1 godzinę (spójrz na powolną kuchenkę).
Krok 12:
Ponieważ wierzch chleba piecze się gorzej w powolnej kuchence niż w piekarniku, chleb należy odwrócić. Po sygnale ostrożnie odwróć chleb na drugą stronę. Wygodnie jest to zrobić za pomocą miski do gotowania na parze.
Krok 13:
Piecz chleb przez około 20 minut dłużej w tym samym trybie. Aby uzyskać to za pierwszym razem, wskazane jest, aby dobrze znać swoją powolną kuchenkę - możesz potrzebować mniej lub więcej czasu na pieczenie.
Krok 14:
Pozostaw gotowy chleb w wyłączonej, zamkniętej powolnej kuchence na kolejne 30 minut. A następnie ostrożnie wyjmij i ostudź na misce z otworami.
Krok 15:
Pyszny chleb żytni jest gotowy. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g