ciasteczka w powolnej kuchence

chrupiące, aromatyczne, smaczne – te ciasteczka są zawsze odpowiednie. I rozleci się tak szybko, że nie będziesz miał czasu na obejrzenie się. W końcu wykonane z miłością, z najlepszych produktów, których, nawiasem mówiąc, jest bardzo mało, i według doskonałej receptury. Poza tym wszystko dzieje się prosto i szybko. W końcu Multicooker zawsze radził sobie z każdym rodzajem pieczenia. Takie ciasteczka w powolnej kuchence są odpowiednie w dni powszednie i święta, w domowym posiłku lub podróży, w pracy lub na łonie natury. Służy jako przekąska, deser i pyszny dodatek. Podajemy z mlekiem, herbatą, kawą i innymi napojami.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 26 % 20 g
węglowodany 65 % 51 g
408 kcal
IG: 0 / 4 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznij od zmiękczenia masła w wygodny sposób. Ale lepiej, jeśli wyjmiesz go z lodówki na kilka godzin przed tym procesem. A teraz weźmiemy wygodne naczynie. Po wbiciu jednego jajka dodaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musimy połączyć te dwa elementy. Z powodzeniem poradziłem sobie z tym zadaniem, biorąc trzepaczkę. Jeśli go nie ma, nie martw się-widelcem możesz osiągnąć ten sam efekt, tj. jednorodność.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miękkie, ale nie stopione masło, włóż do miski do mieszanki jajeczno-cukrowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie uzbrój się w to, co masz pod ręką i wymieszaj olej z powstałą wcześniej mieszanką. Widzieć. jaka miła masa u nas zorganizowana!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj paloną sodę i cukier waniliowy. A potem przesiej mąkę tutaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadszedł czas, aby zagnieść ciasto. Łyżką delikatnie i stopniowo chwytamy mąkę i łączymy ją z masą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być miękkie, ale nie przyklejać się do rąk. Po ukryciu Koloboka w torbie wyślemy go do lodówki na godzinę, aby masło chwyciło się i łatwo było nam uformować ciasteczka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie posyp deskę mąką. Połóż bułkę na desce. Rozwałkuj warstwę o grubości 0,5 - 0,7 (nie mniej!) cm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż ciasteczka na dnie miski multicookera, nasmarowane dosłownie kroplą oleju roślinnego. Piec w trybie "Pieczenie" przez 20 minut. Możesz upiec z obu stron, ale wyszło mi świetnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posypałam tylko cukrem pudrem i nie mogłam się doczekać, aż kawa się zagotuje.

i więcej porad
aby połączyć jajko z cukrem, nie musisz być gorliwy, ponieważ nie jest tak, gdy potrzebujesz gęstej, stabilnej pianki. Trzeba tylko wstrząsnąć.
olej. Krem można lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Ale pamiętaj, że nie powinien się rozprzestrzeniać. I nie wlewaj warzyw, ale kapie na dno miski przed pieczeniem!
mąka. Napisałem w przepisie 180 g. ale w każdym przypadku sytuacja może być inna. W końcu jajka mogą mieć różne rozmiary, mąka może być inna u różnych producentów. Dlatego zasiej sto gramów i dodaj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
ciasto. Nie możesz wkładać ciasta na zimno, jeśli się spieszysz. Ale wtedy gotowe produkty nie będą kruche i chrupiące. Jeśli rozwałkujesz ciasto cienko, okażą się suche i kruche. A zbyt gruby będzie pieczony przez długi czas.
pieczenie. Pieczemy według odczuć, ponieważ każdy Multicooker piecze inaczej. Jeden, jak mój, upiekł ciasteczka w 25 minut. Myślę, że 20 wystarczyłoby. Drugi będzie piec po obu stronach przez 20 minut. Więc uważaj na czas i zostaw lukę między ciasteczkami, aby po rozłożeniu się nie sklejały.
Dekoracja. Każda glazura jest idealna, orzechy, proszki. Wystarczył mi cukier puder.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy