skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznij od zmiękczenia masła w wygodny sposób. Ale lepiej, jeśli wyjmiesz go z lodówki na kilka godzin przed tym procesem. A teraz weźmiemy wygodne naczynie. Po wbiciu jednego jajka dodaj cukier.
Krok 2:
Musimy połączyć te dwa elementy. Z powodzeniem poradziłem sobie z tym zadaniem, biorąc trzepaczkę. Jeśli go nie ma, nie martw się-widelcem możesz osiągnąć ten sam efekt, tj. jednorodność.
Krok 3:
Miękkie, ale nie stopione masło, włóż do miski do mieszanki jajeczno-cukrowej.
Krok 4:
Ponownie uzbrój się w to, co masz pod ręką i wymieszaj olej z powstałą wcześniej mieszanką. Widzieć. jaka miła masa u nas zorganizowana!
Krok 5:
Następnie dodaj paloną sodę i cukier waniliowy. A potem przesiej mąkę tutaj.
Krok 6:
Nadszedł czas, aby zagnieść ciasto. Łyżką delikatnie i stopniowo chwytamy mąkę i łączymy ją z masą.
Krok 7:
Ciasto powinno być miękkie, ale nie przyklejać się do rąk. Po ukryciu Koloboka w torbie wyślemy go do lodówki na godzinę, aby masło chwyciło się i łatwo było nam uformować ciasteczka.
Krok 8:
Po godzinie posyp deskę mąką. Połóż bułkę na desce. Rozwałkuj warstwę o grubości 0,5 - 0,7 (nie mniej!) cm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie.
Krok 9:
Połóż ciasteczka na dnie miski multicookera, nasmarowane dosłownie kroplą oleju roślinnego. Piec w trybie "Pieczenie" przez 20 minut. Możesz upiec z obu stron, ale wyszło mi świetnie.
Krok 10:
Posypałam tylko cukrem pudrem i nie mogłam się doczekać, aż kawa się zagotuje.
i więcej porad
aby połączyć jajko z cukrem, nie musisz być gorliwy, ponieważ nie jest tak, gdy potrzebujesz gęstej, stabilnej pianki. Trzeba tylko wstrząsnąć.
olej. Krem można lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Ale pamiętaj, że nie powinien się rozprzestrzeniać. I nie wlewaj warzyw, ale kapie na dno miski przed pieczeniem!
mąka. Napisałem w przepisie 180 g. ale w każdym przypadku sytuacja może być inna. W końcu jajka mogą mieć różne rozmiary, mąka może być inna u różnych producentów. Dlatego zasiej sto gramów i dodaj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
ciasto. Nie możesz wkładać ciasta na zimno, jeśli się spieszysz. Ale wtedy gotowe produkty nie będą kruche i chrupiące. Jeśli rozwałkujesz ciasto cienko, okażą się suche i kruche. A zbyt gruby będzie pieczony przez długi czas.
pieczenie. Pieczemy według odczuć, ponieważ każdy Multicooker piecze inaczej. Jeden, jak mój, upiekł ciasteczka w 25 minut. Myślę, że 20 wystarczyłoby. Drugi będzie piec po obu stronach przez 20 minut. Więc uważaj na czas i zostaw lukę między ciasteczkami, aby po rozłożeniu się nie sklejały.
Dekoracja. Każda glazura jest idealna, orzechy, proszki. Wystarczył mi cukier puder.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g