kasza manna w powolnej kuchence na mleku

proste, smaczne i szybkie-nie musisz stać przy kuchence! Kasza manna w powolnej kuchence na mleku dla wielu jest dziś uniwersalnym daniem śniadaniowym. Gotowanie w ten sposób jest łatwiejsze niż gotowanie w rondlu. Nie musisz się martwić, że ucieknie lub zbierze się w grudki!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 50 % 10 g
118 kcal
IG: 40 / 50 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę mannę w mleku w powolnej kuchence? Wystarczająco szybki i prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Różne przepisy mają różne proporcje kaszy manny i mleka. Zależy to bezpośrednio od gęstości owsianki, której potrzebujesz. Zgodnie z tym przepisem owsianka okaże się płynna. Jeśli chcesz, aby owsianka była grubsza, możesz dodać do niej 3-5 łyżek. l kasza manna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do miski wolnowaru. Dodaj semolinę. Dodaj sól i cukier do smaku i wymieszaj specjalną szpatułką do powolnej kuchenki lub silikonową szpatułką. Dostosuj ilość soli i cukru do swoich upodobań. Dodałem szczyptę soli i 1 łyżkę cukru. W niektórych przepisach piszą, że musisz najpierw posmarować miskę masłem, aby owsianka się nie przykleiła. Nie smarowałem niczego, a owsianka nie przykleiła się do mnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zapobiec ucieczce mleka, Ustaw pojemnik do gotowania na parze na górze. Czy mleko wzrośnie, czy nie, zależy bezpośrednio od temperatury, w której gotuje się owsiankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamknij pokrywę urządzenia i ustaw na tryb "owsianka mleczna" na 10 minut. Jeśli twój model nie ma takiego trybu, odpowiedni jest zwykły tryb "Gotowanie", ale ustaw temperaturę na 90-95°C. dokładny czas zależy od marki multicookera, a także od temperatury. Moja domyślna temperatura w tym trybie to 90 ° C. Dlatego nie ma gwałtownego wrzenia. Podczas gotowania możesz okresowo mieszać owsiankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zakończeniu gotowania wyłącz Wolnowar. Spójrz na konsystencję. Jeśli potrzebujesz grubszej owsianki, pozostaw Wolnowar na podgrzaniu na 10-15 minut. Dodaj masło do gotowej owsianki i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż owsiankę do talerza i natychmiast podawaj. Smacznego!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy